IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобализацията няма вина за по-ниските доходи на средната класа, сочи проучване

Анализ на Resolution Foundation оспорва заключението, че глобализацията и търговията нараняват средните класи в богатите страни

12:53 | 24.09.16 г. 4
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Търговията и глобализацията са несправедливо обвинявани за Brexit и възхода на Доналд Тръмп. Това сочи проучване на приходите, което развенчава популярното мнение, че по-свързан свят води до застой на състоянието на по-ниската средна класа в богатите страни, съобщава Financial Times.

Идеята, че обикновените хора са несправедливо ударени от възхода на развиващите се пазари и Китай през последните 30 години и че поради това доходите на глобалните супербогати се увеличават бе прокарана чрез т.нар. „elephant chart” (крива, наподобяваща очертанията на слон), разработена от бившия високопоставен представител на Световната банка Бранко Миланович.

Експертите в сферата на развитието приветстваха графиката като „диаграма, която обяснява света“. Ново проучване на Resolution Foundation, британска фондация, създадена в подкрепа на интересите на тези с ниски и средни доходи, обаче опровергава тези твърдения.

След подробно възпроизвеждане на данните за глобалните доходи, представени от Миланович, анализът на Resolution Foundation оспорва заключението, че глобализацията и търговията нараняват средните класи в богатите страни.

Отделно актуализиране от Миланович на данните от 2008 до 2011 г. също предполага по-голям растеж на доходите именно сред групите, засегнати от застоя в доходите през последните 30 години и много по-малък ръст за хората с топ 1% на глобалните доходи, казва Миланович в интервю. Актуализирането показва още, че световното богатство е ударено сериозно в глобалната финансова криза, която всъщност е стеснила неравенството.

„Можете да кажете, че кризата се отрази добре за намаляване на неравенството“, казва той за FT.

Resolution Foundation открива, че по-бързият ръст на населението на развиващите се пазари е затруднил сравняването на доходите на по-ниските средни класи с времето, тъй като тяхната позиция в глобалната класация на доходите се е променила. Заради по-големия брой китайски семейства е изглеждало, че бедните американци са напреднали в глобалните класации по доходи през 2008 г. спрямо 1988 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 05:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
SS-23
преди 7 години
Ами тя глобализацията нали се форсира от банките... те дадоха "стимул" чрез "парите от въздуха"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
panther
преди 7 години
Е нали трябва да прекарат СЕТА и ТПТИ. Сега кой знае колко тинк танкове, фондации, центрове и прочие платени ***, ще се изкажат, че търговията и глобализацията са връхта на сладоледа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
SS-23
преди 7 години
Глобализацията няма вина за по-ниските доходи на средната класа, сочи проучване----Правилно. Кога някой ще го каже най-сетне открито - БАНКИТЕ сринаха средната класа и както казва "инженер 5ров" - ще доведат , поетапно, до просешка тояга всички ... "докато накрая остане само един!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Точно обратното ! Глобализацията ще доведе до просяшка тояга целия свят , а една малка група "хора" ще държат цялото богатство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още