IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Катар емитира нов дълг, за да се справи с бюджетния дефицит

Централната банка привлече 4,6 млрд. риала (1,26 млрд. долара) от конвенционални и ислямски облигации с падеж от три, пет, седем и десет години

17:51 | 20.09.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Kатар, най-големият световен износител на втечнен природен газ, извърши продажба на облигации в опит да покрие бюджетния дефицит, причинен от спада в цените на енергията, съобщава Bloomberg.

Централната банка на Катар привлече 4,6 млрд. риала (1,26 млрд. долара) от конвенционални и ислямски облигации с падеж от три, пет, седем и десет години, показват данни на интернет страницата на регулатора.

Доходността на облигациите варира от 2,25% за тригодишните до 3,75% за 10-годишните. 

Държавите, износителки на петрол, използват пазара на облигации, за да запълнят бюджетните дефицити, причинени от спада в цените на суровините, които може да достигнат 900 млрд. долара до 2021 г.

Катар е изправен пред бюджетен дефицит от 4,9% от икономическото производство тази година, според медианата стойност на седем прогнози на икономисти, анкетирани от Bloomberg.

Припомняме, че през май Катар емитира най-големия дълг в историята на Близкия изток.

Страните износителки на петрол заемат средства от чужбина, след като цените на петрола паднаха наполовина от 2014 г. насам, което накара някои правителства да увеличат резервите си.

Освен това Катар вече втора година извършва подобрения на инфраструктурата, оценявани на 200 млрд. долара, преди домакинството на Световното първенство по футбол през 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis12
преди 7 години
..... и най-големия износител и финансист на ислямски педдали, честито да ***, да фалират с нетърпение чакам и комшиите им да пукнат да видат и те малко Водьов ден, гааадове ньедни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още