IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата в Турция започна наказателно преследване срещу Демирташ

Лидерът на прокюрдската опозиционна Народна демократична партия предупреди, че страната е пред гражданска война

10:48 | 10.09.15 г.
Прокуратурата в Турция започна наказателно преследване срещу Демирташ

Прокуратурата в Турция е започнала наказателно разследване срещу лидера на опозиционната прокюрдска Народна демократична партия Селяхаттин Демирташ, съобщава Financial Times.

Този ход вероятно ще доведе до засилване на напрежението в кървавия конфликт с етническите кюрди, отбелязва изданието.

DHA, основната светска информационна агенция на Турция, съобщи късно снощи, че държавният прокурор в Диарбекир, регионалната столица на Турция с преобладаващо кюрдско население, е започнал разследване срещу Демирташ по обвинения, вариращи от унижение на турския народ до обида на президента и пропаганда за терористична организация.

Прокурорът е внесъл искане в правосъдното министерство депутатският имунитет на Демирташ да бъде снет, става ясно от доклада му.

На пресконференция, която се състоя по-рано вчера, лидерът на прокюрдската опозиционна политическа сила обвини турското правителство и организацията за държавна сигурност, че стоят зад атаките от вторник вечер над няколко от офисите на Народната демократична партия и кюрдски компании.

Той предупреди, че Турция е пред гражданска война заради вълната от насилие между турските сили за сигурност и кюрдските бунтовници. В отговор президентът Реджеп Тайип Ердоган предупреди Демирташ, че ако застане на страната на тероризма, ще си понесе последиците.

Партията на Демирташ постигна невиждан успех на последните избори в Турция, като си осигури 80 места в парламента. Партията на президента Реджеп Тайип Ердоган изгуби заради прокюрдската опозиция мнозинството си в парламента, а през миналия месец преговорите за сформирането на коалиционно правителство се провалиха. Така се стигна до решението за предсрочни избори на 1 ноември, припомня изданието.

Искът срещу Демирташ повдига перспективата за преследването и на други фигури от Народната демократична партия с цел намаляване на влиянието на партията и дори нейното унищожаване, пише още изданието. Селяхаттин Демирташ изигра важна роля в мирните преговори между правителството и Кюрдската работническа партия. След двугодишно прекратяване на огъня примирието беше прекратено през юли. Оттогава повече от 100 турски войници и полицаи изгубиха живота си заради нападения на бойци от Кюрдската работническа партия.

Турция междувременно започна военна операция срещу кюрдите в Сирия и Северен Ирак под претекст, че ще атакува цели на “Ислямска държава”. Анкара разреши също така САЩ да ползват базата в Инджирлик за въздушните удари срещу ислямистите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:41 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още