IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северна Корея обвини Тръмп, че е обявил война на Пхенян

Външният министър на КНДР заяви, че страната има правото да вземе всички ответни мерки, за да се защитава

21:05 | 25.09.17 г. 2
<p>
	Външният министър на Северна Корея И Йон-хо. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Външният министър на Северна Корея И Йон-хо. Снимка: Ройтерс

Външният министър на Северна Корея заяви в понеделник, че президентът Доналд Тръмп е обявил война на Северна Корея и че Пхенян си запазва правото да вземе ответни мерки, включително сваляне на американски бомбардировачи, дори те да не са нарушили въздушното пространство на страната, предава Ройтерс.

„Целият свят трябва ясно да запомни, че САЩ са тези, които първи обявиха война срещу нашата страна“, заяви външният министър И Йон-хо пред репортери в Ню Йорк.

„Тъй като САЩ обявиха война на нашата страна, ние имаме всяко право да вземем контрамерки, включително правото да сваляме стратегически американски бомбардировачи дори когато те не са в границите на въздушното пространство на страната ни“, каза външният министър.

Засилената реторика между Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун предизвиква опасения, че това ще доведе до погрешни сметки от едната или другата страна, от което може да произтекат огромни последици.

В понеделник Китай призова всички страни в кризата около Северна Корея да се въздържат от действия и да „не наливат масло в огъня“.

И Йон-хо заяви пред Общото събрание на ООН в събота, че насочването на ракетите на Северна Корея към САЩ е неизбежно, след като „Господин злия президент“ Тръмп нарече Ким „човека с ракетите“, тръгнал на самоубийствена мисия.

„Току-що чух външният министър на Северна Корея да говори пред ООН. Ако той повтаря мислите на малкия човек с ракетите, те няма да се задържат още много тук!“, написа Тръмп в Twitter в събота.

Северна Корея, която разработва ядрените си и ракетни програми въпреки международните критики и икономически санкции, заяви, че „горчиво осъжда безразсъдните забележки“ на Тръмп. Те представляват „нетърпима обида срещу корейския народ“ и обявяване на война, съобщи официалната новинарска агенция на КНДР в понеделник.

Пхенян обвинява САЩ, които имат 28 500 войници в Южна Корея – наследство от Корейската война, че планират да нахлуят в страната и редовно заплашва да унищожат Щатите и азиатските им съюзници. САЩ и Южна Корея технически все още са във война със Северна Корея, тъй като конфликтът от 50-те приключи с примирие, а не с мирен договор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 33 rate down comment 0
Hahoto
преди 6 години
"Северна Корея, която разработва ядрените си и ракетни проблеми въпреки....":) Колко вярно написано, че разработват проблеми :) Ей туй нашето Вики, винаги ще ти оправи настроението, преди да ти изтрие коментара ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още