IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еколози предлагат промяна в схемата за помощите за отопление

С инвестиция от 2 хил. лева за домакинство ще намалее замърсяването на въздуха в градовете, смятат организациите

19:46 | 24.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Промяна в схемата за помощи за отопление предлагат екологични организации в отворено писмо до премиера Огнян Герджиков и министри в служебния кабинет. Идеята на организациите, сред които „Грийнпийс България“, „Коалиция за климата – България“ и „За Земята“, е да бъдат заменени неефективните и замърсяващи печки с високоефективни съвременни отоплителни уреди и системи.

Изчисленията сочат, че за промяната се изискват не повече от 2 хил. лева инвестиционни разходи. Предложението и предвижда печките да бъдат сменени с пелетни камини и високоефективни климатици (само за възрастни хора и хора в неравностойно положение).

„Инвестицията е равна на сумата, която домакинствата получават за 5 до 6 отоплителни сезона като помощ“, пишат от организациите в обръщението им към служебния кабинет. Според тях направените разходи ще се изплатят за 4 до 6 отоплителни сезона.

Съчетаването на тези отоплителни системи с топлоизолация ще позволи и по-ефективното използване на средствата в подкрепа на енергийно бедните домакинства у нас.

Еколозите посочват, че всяка година около 280 хил. домакинства получават помощи за отопление – към 400 лева за целия сезон, или общо над 100 млн. лева. В общия случай тези средства отиват за покупка на твърдо гориво – дърва за огрев и въглища. Общо 58% от българските домакинства се отопляват с твърдо гориво през зимата, показва още статистиката на организациите.

„Същевременно битовото отопление е основният източник на замърсяване на въздуха в градска среда по време на отоплителния сезон“, е записано в отвореното писмо.

От организациите предлага постепенно въвеждане на новата – по 27-28 хил. домакинства годишно. За промяната могат да бъдат ползвани средства от ОП „Околна среда“, в която са предвидени 60 млн. евро за намаляване на емисиите от битовото отопление.

Според тях не трябва да бъде насърчавана газификацията на домакинствата по предлаганата от тях програма, защото цената на суровината е висока, а и самият газ е вносна суровина и увеличеното потребление поставя България в по-голяма енергийна зависимост.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още