IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти от Световната банка пристигат за заключителния доклад за енергетиката

На базата на анализите ще бъде избран моделът на пълната либерализация на електроенергийния пазар

17:23 | 15.11.16 г.
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Дългоочакваният доклад, на базата на който трябва да бъде изготвен моделът за пълната либерализация на електроенергийния пазар у нас, е на финалната права, става ясно от отчета за дейността на Министерството на енергетиката за двете години на управление на ГЕРБ.

В документа е записано, че експерти от Световната банка ще пристигнат в България в края на ноември. Те ще донесат заключителния доклад на институцията, който ще бъде обсъден от всички заинтересовани страни.

България подписа договор за сътрудничество със Световната банка през август 2015 година. По силата на споразумението институцията трябва да изготви анализ на нормативната уредба и състоянието на енергийния пазар, както и на финансовото състояние на енергийните предприятия.

На базата на този анализ Световната банка трябва да даде своите предложения за модел на отварянето на енергийния пазар.

Досега от Министерството на енергетиката на няколко пъти коментираха, че докладът е готов и след някои корекции ще бъде представен за публично обсъждане.

В отчета за дейността си експертите на ведомството отчитат още работата си по приоритетните цели на правителството в енергетиката – удължаване на експлоатацията на V и VI блок в аЕЦ „Козлодуй“, газовите връзки със съседните страни, както и идеята за създаване на газов хъб „Балкан“.

За двете години на власт на правителството беше променен начинът за избиране на състава на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и стартира проект за модернизацията на газопреносната мрежа в страната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още