IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електроснабдителните дружества се готвят за края на регулирания пазар

Моделът на либерализация на енергийния пазар не е ясен, но нагласите са за пълно премахване на регулациите

08:10 | 29.08.16 г. 27
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

2016 година за българската енергетика минава под знака на либерализацията. Формално процесът започна още през 2007 година, когато големите стопански потребители бяха изведени от регулирания пазар и започнаха да купуват ток след договаряне с производителите.

От 1 април 2016 година обаче и битовите домакинства вече могат да се ориентират към свободния пазар. За тях няма спънки след изработването на т.нар. „стандартизирани товарови профили“ (СТП) и така дори потребители без електромер с почасов отчет могат да се възползват от свободния пазар.

На този етап ЕРП-тата са категорични, че СТП си вършат работата и няма необходимост от спешна промяна в профилите на домакинствата. Все пак те се използват едва от четири месеца и не може да бъде изключена ревизия след около година, с която да се добавят нови профили или да се прецизират сегашните.

В допълнение от началото на годината заработи и енергийната борса, която трябва да е важен индикатор как се развиват пазарите и как се движат цените на електроенергията.

Как точно ще се случи пълното отваряне на енергийния пазар у нас обаче все още не е ясно, защото се чака публичното представяне на пътната карта и модела, разработени с помощта на Световната банка. Едно е сигурно – процесът на пълната либерализация приключва с окончателното изчезване на регулирания пазар. И тогава всички битови потребители ще трябва да имат своя доставчик на електрическа енергия.

Опитът в различните държави от Европа сочи, че отварянето на енергийния пазар върви с различна скорост. Макар и още да не е публичен, според запознати с доклада на Световната банка, очакванията са у нас процесът да приключи в рамките на около пет години. Дотогава ще има хибриден модел – с домакинства на свободния пазар и на регулирания пазар.

Какво обаче може да мотивира излизането на битовия абонат на свободния пазар още преди това да стане задължително? От електроснабдителните дружества са категорични – по-добри условия и изгодната цена. На този етап търговците на ток не обръщат сериозно внимание на домакинствата заради тяхното ниско и понякога непредвидимо потребление, а и заради по-високите административни разходи по обслужването им.

Електроснабдителните дружества обаче добре познават своите клиенти и именно на базата на своя опит те могат да предложат добри условия за бита. Затова не е изненада, че дружествата предприемат стъпки да се превърнат от крайни снабдители в търговци на електроенергия на бъдещия свободен пазар.

EVN България например кандидатства и очаква лиценз за търговия с енергия от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Енерго – Про пък разработи платформа за сключване на договори за доставка онлайн, в които се предлагат разработени продукти за клиенти, които отразяват спецификата в потреблението им.

ЧЕЗ България, която вече има лиценз за търговия с електроенергия, също е в процес на разработване на пакети за предлаганите услуги, които да удовлетворяват бъдещите клиенти на ЧЕЗ Електро като търговец. Най-вероятно те ще бъдат готови през есента, коментира ръководителят на „Регулаторни дейности“ в дружеството Зорница Генова. Те ще привлекат клиентите с „конкурентно предимство“, което всеки търговец търси за своите клиенти, категорична е тя.

Дружеството ще се опита да привлече клиенти не само от Западна България, където оперира като краен доставчик.
Лятото е лежерен сезон, призна и Илина Стефанова, ръководител на отдел „Енергийна политика и околна среда“ в EVN България пред Investor.bg. Но и от април досега не се наблюдават настроения сред битовите потребители за излизане на свободния пазар. През есента обаче нагласите може и да се променят.

Едно от обясненията за бавното движение на домакинствата към свободния пазар е, че на регулирания пазар те все още получават по-ниска цена за електроенергията.

Сред основните причини е кръстосаното субсидиране, което е налице на регулирания пазар – по-ниската цена за бита се покрива от по-висока цена за малките стопански потребители, които все още са в този пазарен сегмент. В допълнение и цената на нощната тарифа не се определя пазарно – тя е по-ниска, отколкото тази, на която електроснабдителните дружества я изкупуват от Националната енергийна компания (НЕК).

С последното си ценово решение обаче КЕВР започна да премахва кроссубсидирането и така и домакинствата скоро ще получат своя стимул да излязат на свободния пазар.

Процесът на либерализация върви нормално и няма сътресения, коментират от ЧЕЗ България. Пълна яснота на процесите може да има едва след разработването на модела на свободния пазар, а дотогава електроснабдителните дружества вече се подготвят да отговорят на нуждите на своите сегашни и бъдещи клиенти. Защото конкуренцията е най-хубавото нещо, което може да се случи на пазара, но и клиентите трябва да бъдат защитени от злоупотреби. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 0 rate down comment 2
bgMan
преди 7 години
Както писах и по-долу - само цената на електроенергията падна от 180 на 82-96 лв. за мегават. Другите такси останаха. Но все пак общото поевтиняване на месечната сметка падна между 20 и 40%.Всяко юридическо лице може да провери и да поиска оферта от енергиен търговец. Останалите нека да си плюят и да не вярват и да си разправят, че "гроздето било кисело".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 0
Мислещ
преди 7 години
Що лъжеш бе, негодяй!"Пояснения: Посочените цени са за снабдяване с електроенергия по една тарифа с включени разходи за балансиране. Не включват ДДС, акциз, мрежови и други такси. Към посочените цени клиентите на свободния пазар заплащат и такса задължение към обществото, която в момента е 36.83 лв/Мвтч. Допълнителни разяснения може да получите от нашия кол център на тел. 0700 20 277."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 6 rate down comment 0
Hahoto
преди 7 години
За мен така наречената "Борса" е нищо повече от нова ниша за енергийната мафия. Ще ти дам и един пример, помниш ли преди години, как газовите дружества убеждаваха битовите абонати, че като минат на газ и ще икономисват луди пари. Е в началото беше така наистина, сега /от години/ е съвсем различно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 0
Hahoto
преди 7 години
Това ли са крайните цени за потребителите или има и някоя таксичка общество дето юли я вдигнаха двойно плюс ДДС за нерегистрираните по ДДС потребители???Въпросът ми е реторичен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
Заповядай: https://energienpazar.bg/index.php/news/118-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3/452-ceni-el-energia-klienti-svoboden-pazarИма цени от 7.6ст. до 8.46ст.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 0
Hahoto
преди 7 години
Супер, намери ми търговец, който предлага цена на 8 ст дай линк! И си връщам думите назад!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 0
Jay Gould
преди 7 години
Никой не говори за борсата в момента, макар и тя засега да си върши работата макар не напълно. Дневните тарифи предлагани от някои търговци са 8 стотинки.. Дискотеките може и да си работят на нощни - не пречи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 1
Hahoto
преди 7 години
Първо, борсата си в този си вид е пълна залъгалка. Цената на борсата, точно защото е борса няма да е константна, а ще върви нагоре и на долу. Борса истинска ще стане, когато могат да се купуват мегавати от някакав по-голям енергиен пул в Европа. Второ ЕРП-тата остават в уравнението. Обаче скрити, на сянка. Техните разходи ще се увеличават по лесно пред ДКВР. Пак ще имат огоооомни услуги от свързани фирми и ще си правят магариите, но няма да се осветляват. 3-то ще се пръкнат 10 000 търговци и накрая някой тип Пеевски ще глътне 9900 от тях. Не знам търговец, който да предлага в момента цени по-ниски от нощната енергия на ЕРП-тата. Може да подхождам черногледо към ситуацията, може да греша, но бъдещето ще покаже кой крив, кой прав!И последно, на тая борса ще трябва да са в микса и цените от субсидираната електроенергия, без това да е за сметка на заеми от БЕХ, те тогава ще ви гледам сеира, мамини "търговци"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 0
Jay Gould
преди 7 години
Тарифите на ЕРП-тата са ограничени до 2 такси които бяха незаконни досега. Това е единственото което остава за тях, ако човек си смени доставчика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 0
Jay Gould
преди 7 години
Докато едни обясняват как нещо ''не може'' или ''няма как да стане'' - други вече го правят. Ако ви трябва ток на цена 8-9 стотинки киловат има търговци за тия неща. Къде са 19 стотинки къде са 8 стотинки.. А уж нямаше как да стане!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още