IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EVN Електроснабдяване очаква лиценз за търговия с електроенергия

Фигурата на крайния снабдител ще отмира с либерализацията на енергийния пазар, смятат в компанията

13:20 | 11.08.16 г.
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

EVN Електроснабдяване кандидатства пред Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за лиценз за търговия с електроенергия. Работна група на регулатора не вижда основание - правно или техническо, което да не позволи одобрение на това искане.

Това стана ясно по време на открито заседание в КЕВР, на което бяха изслушани представители на енергийното дружество във връзка с подаденото заявление. Ръководителят на отдел "Енергийна политика и околна среда" в EVN България Илина Стефанова беше категорична, че на първо време фокусът ще бъде насочен към небитовите клиенти на ниско потребление. При тях динамиката на излизане на свободния пазар е голяма.

С премахването на кроссубсидирането на регулирания пазар на електроенергия и битовите потребители ще започнат да се възползват от предимствата на свободния пазар, смятат в компанията. В момента цената за бита се компенсира донякъде от цената за бизнеса на регулирания пазар, но с последното си ценово решение от КЕВР започнаха да променят това положение.

Плановете предвиждат с новия лиценз EVN Електроснабдяване да се позиционира на пазара на търговия на дребно с електроенергия. "Фигурата на крайния снабдител ще умре в либерализирания пазар", посочи Стефанова.

В бизнес плана на дружеството е записано още, че се очаква масово излизане на небитовите потребители на ниско напрежение от регулирания на свободния пазар на електроенергия. От дружеството уточниха пред Investor.bg, че подобни настроения все още не се наблюдават сред домакинствата. За тях водеща е цената и когато получат предложение с по-ниска цена от регулирания пазар, те ще излязат на свободния пазар, коментира Илина Стефанова.

В групата вече има един лицензиран търговец на електроенергия - EVN Трейдинг, но той оперира на пазара на търговия на едро. EVN Електроснабдяване обаче ще разчита на търговското си дружество да му осигурява изгодни цени - чрез борсата или с двустранни договори с производители, и така да предлага конкурентни оферти на потребителите.

"Конкуренцията е най-доброто нещо, което може да се случи на пазара", обясни Стефанова на въпрос какви мерки ще вземе EVN, за да се получават злоупотреби с господстващото положение, което дружеството като търговец може да има в региона. Според нея с отварянето на пазара EVN Електроснабдяване започва да губи позиции на пазара.

Предимство за дружеството ще бъде, че те познават отблизо работата с крайните клиенти, допълни още тя.
От заявлението, публикувано на сайта на КЕВР, е видно, че EVN кандидатства за лиценз за търговия с електроенергия за срок от 35 години. Председателят на регулатора Иван Иванов обаче обясни по време на изслушването, че практиката е подобни разрешителни да се издават за срок от максимум 10 години. Причината е голямата динамика на пазара.

Решението дали EVN ще получи лиценз за търговец на електроенергия ще бъде взето от КЕВР по време на закрито заседание на 18 август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още