IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електроснабдителните дружества се готвят за края на регулирания пазар

Моделът на либерализация на енергийния пазар не е ясен, но нагласите са за пълно премахване на регулациите

08:10 | 29.08.16 г. 27
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

2016 година за българската енергетика минава под знака на либерализацията. Формално процесът започна още през 2007 година, когато големите стопански потребители бяха изведени от регулирания пазар и започнаха да купуват ток след договаряне с производителите.

От 1 април 2016 година обаче и битовите домакинства вече могат да се ориентират към свободния пазар. За тях няма спънки след изработването на т.нар. „стандартизирани товарови профили“ (СТП) и така дори потребители без електромер с почасов отчет могат да се възползват от свободния пазар.

На този етап ЕРП-тата са категорични, че СТП си вършат работата и няма необходимост от спешна промяна в профилите на домакинствата. Все пак те се използват едва от четири месеца и не може да бъде изключена ревизия след около година, с която да се добавят нови профили или да се прецизират сегашните.

В допълнение от началото на годината заработи и енергийната борса, която трябва да е важен индикатор как се развиват пазарите и как се движат цените на електроенергията.

Как точно ще се случи пълното отваряне на енергийния пазар у нас обаче все още не е ясно, защото се чака публичното представяне на пътната карта и модела, разработени с помощта на Световната банка. Едно е сигурно – процесът на пълната либерализация приключва с окончателното изчезване на регулирания пазар. И тогава всички битови потребители ще трябва да имат своя доставчик на електрическа енергия.

Опитът в различните държави от Европа сочи, че отварянето на енергийния пазар върви с различна скорост. Макар и още да не е публичен, според запознати с доклада на Световната банка, очакванията са у нас процесът да приключи в рамките на около пет години. Дотогава ще има хибриден модел – с домакинства на свободния пазар и на регулирания пазар.

Какво обаче може да мотивира излизането на битовия абонат на свободния пазар още преди това да стане задължително? От електроснабдителните дружества са категорични – по-добри условия и изгодната цена. На този етап търговците на ток не обръщат сериозно внимание на домакинствата заради тяхното ниско и понякога непредвидимо потребление, а и заради по-високите административни разходи по обслужването им.

Електроснабдителните дружества обаче добре познават своите клиенти и именно на базата на своя опит те могат да предложат добри условия за бита. Затова не е изненада, че дружествата предприемат стъпки да се превърнат от крайни снабдители в търговци на електроенергия на бъдещия свободен пазар.

EVN България например кандидатства и очаква лиценз за търговия с енергия от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Енерго – Про пък разработи платформа за сключване на договори за доставка онлайн, в които се предлагат разработени продукти за клиенти, които отразяват спецификата в потреблението им.

ЧЕЗ България, която вече има лиценз за търговия с електроенергия, също е в процес на разработване на пакети за предлаганите услуги, които да удовлетворяват бъдещите клиенти на ЧЕЗ Електро като търговец. Най-вероятно те ще бъдат готови през есента, коментира ръководителят на „Регулаторни дейности“ в дружеството Зорница Генова. Те ще привлекат клиентите с „конкурентно предимство“, което всеки търговец търси за своите клиенти, категорична е тя.

Дружеството ще се опита да привлече клиенти не само от Западна България, където оперира като краен доставчик.
Лятото е лежерен сезон, призна и Илина Стефанова, ръководител на отдел „Енергийна политика и околна среда“ в EVN България пред Investor.bg. Но и от април досега не се наблюдават настроения сред битовите потребители за излизане на свободния пазар. През есента обаче нагласите може и да се променят.

Едно от обясненията за бавното движение на домакинствата към свободния пазар е, че на регулирания пазар те все още получават по-ниска цена за електроенергията.

Сред основните причини е кръстосаното субсидиране, което е налице на регулирания пазар – по-ниската цена за бита се покрива от по-висока цена за малките стопански потребители, които все още са в този пазарен сегмент. В допълнение и цената на нощната тарифа не се определя пазарно – тя е по-ниска, отколкото тази, на която електроснабдителните дружества я изкупуват от Националната енергийна компания (НЕК).

С последното си ценово решение обаче КЕВР започна да премахва кроссубсидирането и така и домакинствата скоро ще получат своя стимул да излязат на свободния пазар.

Процесът на либерализация върви нормално и няма сътресения, коментират от ЧЕЗ България. Пълна яснота на процесите може да има едва след разработването на модела на свободния пазар, а дотогава електроснабдителните дружества вече се подготвят да отговорят на нуждите на своите сегашни и бъдещи клиенти. Защото конкуренцията е най-хубавото нещо, което може да се случи на пазара, но и клиентите трябва да бъдат защитени от злоупотреби. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 6 rate down comment 3
Hahoto
преди 7 години
Писна ми от нагли лъжци и платени ***!!!-------------------------------------------------------------------Честно да ти кажа ми е през оная работа от какво ти е писнало. И на мен ми е писнало от незадоволени "търговци" които могат да те изкарат всякакъв само и само да им клъвнеш на въдичката. Когато обикновените потребители излязат на борсата и цената на заплащаните от тях фактури падне даже с 0,1 процента ми пиши. Последно един приятел, който държи хотел излезе на свободния пазар. Надеждата му беше голяма, резултата с 20 процента по-скъпа фактура, от тази ако си беше стоял към ЕРП-то. Така че рекламните промоцийки не нам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 7 години
Това за дълговете на НЕК съм съгласен. Знам че и Русия иска да закопае още по-надълбоко България през проекти в енергетиката като АЕЦ Белене та дано само и само да обедняваме и да става все по-скъпо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 3
Пишман Investor
преди 7 години
въпреки, че не е към мен, ето ти едни числа:МЕСЕЧНИЯ минус на НЕК за 2014г. варира 70-80 милиона на (това е минус само от регулирания пазар)Сега да са го намалили, колко да са го намалили - на 20-40 милиона на МЕСЕЦ? (макар да не ми се вярва...)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 0
Пишман Investor
преди 7 години
въпреки, че не е към мен, ето ти едни числа:МЕСЕЧНИЯ минус на НЕК за 2014г. варира 70-80 милиона на (това е минус само от регулирания пазар)Сега да са го намалили, колко да са го намалили - на 20-40 милиона на МЕСЕЦ? (макар да не ми се вярва...)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
Това е лъжа!Посочил съм конкретни числа и всеки заинтересован, който се намира в Южна България може да се пробва да преговаря, било с EVN, било с енергиен търговец и лично да провери кое е истина и кое е лъжа.Писна ми от нагли лъжци и платени ***!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 1
Пишман Investor
преди 7 години
Поевтиняване е имало, защото минусите произхождащи от дотации/преференции на производители на ел. ен. са се трупали в НЕК. Когато либерализацията е пълна няма къда да бъдат скрити тези минуси и някой ше требе да ги "отнесе". Тогава и малките предприятия ше "намажат". Няма начин, защото ако ги изшият само на бита ще има революция, обещавам ти..... и нека - или нищо не разбирам или ЛЪЖА....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
dakl
преди 7 години
Значи остават надежди за просъществуването на Европа като субект в политиката и икономиката!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 1
Hahoto
преди 7 години
Неоспорим е факта, че цената НЯМА да падне!И мога да се обзаложа с теб.Единствено на далавера са големи предприятия, които купуват ток директно от някоя централа на търг имат собствена ел.мрежа и нямат взимане и даване с ЕРП-тата.Доста мои колеги пробваха да спазарят по-евтин от текущата цена ток от посредници на борса и честно казано щастливи за сега няма. Иначе рекламата от последното ти изречение е хубава! Но трябваше да добавиш, че не е препоръка ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 2
bgMan
преди 7 години
Неоспорим факт е, че либерализацията донесе доста чувствително поевтиняване на електроенергията за юридическите лица в България.Писал съм го няколко пъти, но ще се повторя пак. За южна България цената падна от 160-180 лв. на мегават до 82-96 лв. на мегават. Реалното поевтиняване на сметките е минимум 20% и максимум около 35-40% в зависимост от цената на достъп, ЕРП, зелена енергия, кафява енергия и такса задължение към обществото.Всички тук които твърдят, че няма да има поевтиняване на електроенергията за битовите консуматори заради либерализацията, а поскъпване, или нищо не разбират или ЛЪЖАТ.Идете да излагате тезите си пред тези, които се усетиха и скъсаха досегашните си договори и сключиха нов договор с енергиен търговец на борсата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 2
SS-23
преди 7 години
Това реално Няма да бъде "пазар" , защото "пазара" предполага възможност за договаряне на продавач и купувач. За какво "договаряне" става въпрос, при положение, че всеки "търговец" на ток, ще сложи цените и клиента няма да може да се "пазари" за цената , а неговият избор е сведен до избор на търговец, но не и договорка в цената.Това НЕ е никакъв "пазар"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още