IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕСО: Енергийната мрежа е готова за зимния сезон

Операторът ще разчита и тази зима на същите централи, които закъсняха с предоставянето на "студен резерв" в началото на 2017 г.

09:18 | 11.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Енергийната мрежа на страната е подготвена за зимния сезон, съобщи директорът на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Иван Йотов пред БНР. Той призна, че не всички предвидени ремонтни дейности и рехабилитации са извършени но допълни: "Това, което сме изпълнили, ще гарантира сигурността на системата".

Йотов припомни, че при проблеми страната може да разчита на аварийна помощ от съседите си, но само ако те имат възможност да помогнат.

В първите дни на 2017 година енергийната система в целия регион беше поставена под изпитание след сериозно застудяване. Тогава обаче се оказа, че в нито една съседна държава не могат да си позволят да изпълнят подписани споразумения за аварийна помощ.

Новият договор за аварийна помощ с Румъния, подписан преди дни, предвижда заплащането на тази помощ, отбеляза още Йотов.

Сега въглищните централи са направили запаси за зимния сезон, ограничени са водните ресурси, но това е в резултат от по-сухото лято в целия регион. Страната ни е използвала пестеливо мощностите на водните централи - производството е с 29% по-ниско. Зимният сезон започва с нива на водните басейни близо до тези през 2016 г.

През миналия зимен сезон енергийната система беше поставена на изпитание и заради незаработилите навреме централи, които трябва да осигурят т.нар. "студен резерв". Причините бяха аварии и замръзнали въглища. Заради неизпълнението на своите задължения тези централи бяха глобени с общо 3,5 млн. лева.

И през този зимен сезон ЕСО ще разчита на същите централи, тъй като няма други производители. Единствено ТЕЦ Марица Изток 2 е увеличила количествата електроенергия, които може да предостави в случай на нужда.

"ЕСО няма откъде да внесе централи, да внесе мощности, след отпадането на ТЕЦ Варна", категоричен беше Йотов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още