IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кражбите на кабели са стрували на ЧЕЗ 3,2 млн. лв. през 2015 година

Компанията настоява за законодателни промени

15:56 | 19.06.16 г. 7
<p>
	<em>Снимка: ЧЕЗ</em></p>

Снимка: ЧЕЗ

Кражбите на кабели са стрували на ЧЕЗ 3,2 млн. лв. през 2015 година. Това съобщава Петър Холаковски, изпълнителен  директор на ЧЕЗ Разпределение  България.

Компанията съобщава, че заради посегателствата е имало 183 прекъсвания на тока за общо 33 600 клиенти в продължение на 3750 часа.

Затова дружеството настоява, че за противодействие на кражбите са необходими законодателни промени, строги наказания и стриктен контрол от страна на компетентните органи.

„Ние определяме подобни действия като заплаха за сигурността на страната и обществото. Освен това посегателствата струват много средства и излагат на риск здравето и живота както на извършителите на престъпните деяния, така и на служители на ЧЕЗ, и на невинни хора“, коментира Петър Холаковски. 

Той призовава  обществеността и институциите да противодействат на набезите над електроенергийната инфраструктура и да работят заедно за приемане и прилагане на строги мерки срещу кражбите.

По повод опит за кражба от инфраструктурата на компанията на 12 юни в столицата Холаковски разяснява, че още не е отстранен рискът центърът на София да остане без ток.

Той съобщава, че инцидентът се  случил на 12 юни рано сутринта. Крадци са се опитали да откраднат метал и да го предадат в пунктовете за изкупуване на скрап като са повредили кабел високо напрежение.

Кабелът е аварирал и е спрял токът на близо 20 200 клиенти на компанията в пет столични района – „Сердика“, „Средец“, „Оборище“, „Възраждане“ и „Подуяне“.  Алтернативно захранване е било подадено за засегнатия район в рамките на 7 минути.

Холаковски предупреждава, че в момента центърът на София е обезпечен едностранно. Това означава, че тези райони получават ток по алтернативен път.

Ако се случи обаче нов инцидент - претоварване на мрежата или посегателство, централната градска част на столицата и клиентите в тези пет района, както и Президентството, НС, Министерски съвет, НЕК, Централното диспечерско управление на ЕСО и много други остават без електрозахранване.

Изпълнителният директор на ЧЕЗ твърди, че това е опасно за националната сигурност, защото застрашава нормалното функциониране на столицата. „Не само защото са засегнати институциите, които изброих, а и болници, училища, детски градини, полицейски управления. Сериозен удар би понесъл и бизнесът“, казва той.

Компанията е информирала за ситуацията МВР, ДАНС и ЕСО.

Работи се и за възстановяване на целостта на съоръжението – прави се оценка на техническите изисквания, подготовка за ремонтно-възстановителни работи и подмяна на увредения участък от кабела. Холаковски очаква работата да приключи следващата седмица.

Междувременно дружеството е предприело допълнителни мерки за сигурност на алтернативното захранване. Ремонтът в този конкретен случай ще струва около 40 хил. лева.

„Ще продължим да затягаме мерките за сигурност. При такива посегателства щетите се измерват не само в левове, а и в брой клиенти, чието удобство и спокойствие е било нарушено“, предупреждава  Холаковски.

Той припомня, че през декември миналата година в резултат на опит за кражба от колектор на ЧЕЗ беше предизвикан пожар и 50 хил. клиенти в столичния квартал „Люлин“ останаха без електрозахранване и то в изключително студени дни. Крадците не са успели да вземат нищо, но са причинили щети за над 100 хил. лева.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 0
bstoyano
преди 7 години
Наглостта ЧЕЗ-ка няма граници! 3.2 млн. лева стрували били на чез. А чез-ари дали няма да ги опишат като разход и да ги набутат в сметките на хората, а? Значи кражбата на ЧЕЗ, която е неспособна да си опази мрежата, трябва да се покрива от хорат.а. Като е частна собственост електропреносната мрежа, да си я пазят! На мен някой да не би да ми пази колата? Плащам си на застрахователи за тая работа.и + за national power.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 0
Императорът
преди 7 години
Вината, освен в самите бандити, е и в институциите, които третират подобни посегателства като "друбни кражби", а не диверсия и саботаж, каквито са всъщност.Я дай на хъхрекът 10 години - и то не да се гои като свинкя в затворът, но да работи по 10 часа на ден в някоя мина (за да удовлетвори страстта си към цветни метали), пък да видим проблемът няма ли да се реши.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
national power
преди 7 години
И на нас ни е писнло от кражбите на ЧЕЗ ама никой не ни пита.И ние искаме законодателни промени.Мрежата трябва да е държавна а ЧЕЗо живо по здраво да си събира багажа и дим да ги няма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
national power
преди 7 години
И на нас ни е писнло от кражбите на ЧЕЗ ама никой не ни пита.И ние искаме законодателни промени.Мрежата трябва да е държавна а ЧЕЗо живо по здраво да си събира багажа и дим да ги няма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 0
Fair
преди 7 години
Такаааа - значи докато сме някъде там, истината за това кой краде метали е "дискриминация и незачитане на особеностите на етноса" но когато сме на пангара ревеме като магарета да се вземат мерки. Иначе толерастите са принципни хора..... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
melon
преди 7 години
Колко му беше заплатата на този :) И КОЙ му я плаща...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още