IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петкова: Още няма решение на арбитража за АЕЦ "Белене"

Очакванията са, че съдът ще се произнесе по казуса до края на май или началото на юни

13:56 | 01.04.16 г.
Петкова: Още няма решение на арбитража за АЕЦ "Белене"

Международният арбитраж в Париж още не е взел решение по съдебния спор между българската НЕК и руската "Атомстройекспрот" заради спрения проект за строежа на АЕЦ "Белене". Това увери енергийният министър Теменужка Петкова.

Тя отрече информациите, че арбитражът вече е взел решение НЕК да бъде осъдена да плати около 600 млн. евро. "Официална информация не е постъпвала нито в НЕК, нито в министерството", коментира министърът.

Петкова увери, че всички чакат решението и никой не може да каже какво ще е, защото и България има насрещен иск за 110 млн. евро. "Надяваме се на справедливо решение, което може би ще излезе в края на май, началото на юни", посочи тя.

Според нея обаче каквото и да е решението, тиражираната сума от 600 млн. евро е нереална.

Проектът за строежа на АЕЦ "Белене" бе прекратен с решения на правителството и парламента през февруари 2013 г. с мотив, че липсват пари.

Арбитражното дело обаче започна далеч по-рано. През юли 2011 г. Атомстройекспорт внесе в Париж иск за 54 млн. евро срещу НЕК заради неплатени суми по поръчано и произведено от руските подизпълнители оборудване за АЕЦ "Белене". Дни по-късно НЕК внесе контраиск за 63 млн. евро в Женева за това, че руската компания по договор е трябвало да изкупи старото оборудване от площадката в Белене, но тя не е сторила това в пълния му обем.

По-късно руснаците внесоха допълнителен иск и вдигнаха претенциите си до 1 млрд. евро. Двете арбитражни дела бяха обединени и по последни данни руските претенции са за около 1.2 млрд. евро.

Още новини можете да прочетете в Dnes.bg

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още