IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Резервен газопровод под Дунав ще свързва мрежите на Румъния и България

Капацитетът на новото съоръжение ще е 1,5 млрд. куб. м природен газ годишно

11:21 | 31.05.16 г. 2
Резервен газопровод под Дунав ще свързва мрежите на Румъния и България

За изграждане на резервен газопровод под р. Дунав са се договорили българският газопреносен оператор "Булгартрансгаз" и румънският "Трансгаз".

В изпълнение на това споразумение двете компании са подписали договор за изграждането на новото съоръжение с консорциум между Inspet и Habau, съобщават от "Булгартрансгаз".

Австрийската Habau беше избрана да довърши газовата връзка между Русе и Гюргево. Договорът за това беше подписан през април, а очакванията са, че работата ще приключи до август. 

Този интерконектор трябваше да бъде въведен в експлоатация през лятото на 2013 година, но технически проблем - смачкана тръба в прехода под реката, забави реализацията на проекта.

Резервният газопровод ще дублира трасето на тази газова връзка под реката. Дължината на прехода е 2,1 километра, а максималният капацитет е 1,5 млрд. куб. метра годишно.

Очакванията са, че връзката ще бъде изградена за 214 дни, считано от откриването на строителната площадка. 

В момента газопреносните мрежи на България и Румъния са свързани при точките Кардам и Негру вода - по газопровода, по който получаваме руски природен газ. Капацитетът на тази връзка обаче е запазен от "Газпром", а и потокът не е реверсивен. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:04 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
Айде сега и ти...диверсификация да става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
SimeonAtanasov
преди 7 години
Първо, първата връзка с Румъния трябваше да е готова преди 3 години, а още не е.Второ не става дума за технически проблем, а за лошо изпълнение и трябваше да има понесена отговорност за забавянето и мърлявата работа.Второ, проектът е така направен, че връзката е само в полза на Румъния - няма помпи, а налягането в нашата мрежа е по-високо и газ може да тече само от България към Румъния. Дано направят компресорна станция в Румъния, иначе ние нямаме никаква полза от тръбата.И последно, не вярвам, че новата газова връзка ще стане за 200 дни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още