IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Овчаров: И по времето на ГЕРБ липсваше контрол за АЕЦ "Белене"

Бившият енергиен министър заяви, че Прокуратурата у нас е политически зависима

17:07 | 19.10.16 г. 6
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

И по времето на първото правителство на ГЕРБ липсваше контрол върху дейността на Националната електрическа компания (НЕК) по отношение на АЕЦ "Белене", коментира пред БНР бившият енергиен министър в правителството на Сергей Станишев Румен Овчаров.

Той обясни, че Трайчо Трайков като министър на енергетиката е подписал 9 споразумения между НЕК и руската страна за продължаване на проекта за втората ядрена централа у нас. Овчаров допълни още, че Прокуратурата у нас е политически зависима.

Коментарът на бившият енергиен министър е свързан с повдигнатите обвинения срещу неговия наследник в правителството на Сергей Станишев Петър Димитров. Днес Прокуратурата съобщи, че той е привлечен като обвиняем, защото не е контролирал дейността на бившите изпълнителни директори на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян. 

В резултат НЕК е ощететена със значителна сума - над 77 млн. евро, при продажбата на старото оборудване за втората ядрена централа. 

Вчера енергийното министерство изтегли Овчаров като представител на държавата в "Лукойл Нефтохим". Пред националното радио той беше категоричен, че не може да бъде обвинен, че не си е вършил добре работата в рафинерията и отхвърли съмненията, че оттеглянето му има връзка с картела на пазара на горива.

Нямат основание и обвинения, свързани с проблемите в Мини "Бобовдол", категоричен е бившият енергиен министър. Той заяви, че по негово време предприятието е работело, изплащало е заплати и таксите по концесионните договори.

Според Делян Добрев, председател на парламентарната комисия по енергетика, обаче щетите за държавата от сделката за "Бобовдол" са 70 млн. лева. Румен Овчаров е продал мините за 1 лев, а после новият собственик е препродал предприятието за 70 млн. лева, посочиха от ГЕРБ.

За бившия енергиен министър това обаче е част от предизборната кампания на управляващите. Дружеството е щяло да бъде закрито - обявено с несъстоятелност и с големи задължения, посочи той. 

Румен Овчаров не очаква Прокуратурата да го потърси във връзка с изявленията, че разследването за АЕЦ "Белене" продължават и може да се очакват още обвинения. Ако имаше доказателства, отдавна щяха да ме потърсят, коментира той и допълни, че институцията от години търси доказателства, за да му повдигне обвинения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
Такива корумпирани продажници като него се слагат из позициите във властта точно за да осигурят да няма никакъв контрол и никаква отговорност пред закона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
Dr.Justice
преди 7 години
да и реално сам си признава, че не е контролирал нищо!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
bgMan
преди 7 години
Явно Р. Овч. мисли, че никой няма право да му търси каквато и да било отговорност за корупцията и предателствата му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
Internet
преди 7 години
Новата ДС държи за топките цацаратурата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
Internet
преди 7 години
Новата ДС държи за топките цацаратурата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 4
khao
преди 7 години
Бившият енергиен министър заяви, че Прокуратурата у нас е политически зависима-----Верно ли бе Овч ? Тя ако не беше ти щеше да изгниеш в кауша .. та еаа в наглия крадец
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още