IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започват проверки на електроцентралите, осигуряващи "студен резерв"

Проверките предвиждат замерване на количествата въглища, които централите имат в резерв

20:43 | 11.10.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Министерството на енергетиката ще извърши проверка на електроцентралите, които осигуряват "студен резерв" за зимния сезон, съобщи пред журналисти енергийният министър Теменужка Петкова.

Ведомството извършва за първи път подобна проверка. Тя предвижда и замерване на количествата въглища, които централите имат в резерв.

Тази оценка на състоянието е провокирана от кризисната ситуация в първите дни на 2017 година. Рязкото застудяване повиши потреблението на електроенергия в целия регион, а в първите дни някои от централите, които осигуряват "студен резерв" не успяха да активират производството си веднага.

Част от проблемите бяха свързани със замръзването на въглищата, а имаше и аварии на мощностите. В същото време страната не можеше да разчита на аварийна помощ от съседните страни, защото и там имаше недостиг на електроенергия.

По-рано днес директорът на на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Иван Йотов коментира пред БНР, че са сключени договори за извънредни доставки на електроенергия през зимния сезон със същите производители. ЕСО не може да намери други мощности, особено след като беше затворена ТЕЦ "Варна", коментира той.

Компаниите, които не осигуриха навреме електроенергия, са глобени с 3,5 млн. лева, каза още Йотов. Санкциите са увеличени четири пъти и надеждата е, че това ще стимулира производителите да изпълняват коректно своите задължения.

На 4 октомври приключи проверката, която Министерството на енергетиката извърши за съоръженията на електроразпределителните дружества и ЕСО. Подготвя се доклад с обобщените данни, съобщи още енергийният министър Теменужка Петкова. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:07 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
doba
преди 6 години
Като начало да спасят ТЕЦ Варна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още