IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

50 хил. души направиха жива верига в протест срещу ядрени реактори в Белгия

Акцията е срещу рестарта на два реактора, в чиито корпуси преди години бяха открити микропукнатини

11:52 | 26.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>АЕЦ &quot;Тианж&quot;. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

АЕЦ "Тианж". Снимка: Архив Ройтерс

Над 50 хил. души протестираха срещу два ядрени реактора в Белгия - в централите АЕЦ "Тианж" и АЕЦ "Дул" , съобщава Ройтерс.

Организаторите се опитаха да направят жива верига, която да свърже АЕЦ "Тианж" в Източна Белгия с германския град Аахен. За целта обаче бяха нужни 60 хил. души, които да покрият трасето с дължина от 90 километра. 

Двата 33-годишни реактора бяха спрени през 2012 г. и отново след кратко рестартиране през 2014 г. Тогава инспекции откриха миниатюрни пукнатини по корпуса на реакторите. През 2015 г. регулаторът в Белгия даде разрешение за подновяване на работата им, посочвайки, че реакторите са сигурни и пукнатините не пречат на нормалната им дейност.

Двата реактора са изградени от холандската компания Rotterdamsche Droogdok Maatschappij.

АЕЦ "Дул" в Северна Белгия, в близост до Антверпен, оперира с четири реактора, въведени в експлоатация в периода между 1969 - 1978 година. След атентатите в страната тя се охранява от военни. Оператор на централата е Electrabel.

Електрическата компания е собственик и на другата ядрена централа в Белгия - АЕЦ "Тианж". Реакторите в нея са три и са въведени в експлоатация между 1975 г. и 1985 г.

В галерията можете да видите снимки от протеста срещу работата на двата реактора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още