IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Deutsche Bank продължават да потъват*

В изявление от днес банката казва, че се стреми да вдъхне увереност сред клиентите си и не се отчита забележим отлив на средства

11:17 | 30.09.16 г. 10
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Акциите на Deutsche Bank поевтиняха с почти 8% в ранната търговия в Европа, след като вчера завършиха американската сесия със спад от 6,67%. По-рано през деня в четвъртък листнатите на Wall Street акции се бяха сринали с 9,02% до рекордно дъно от 11,10 долара.

Най-голямата германска банка наскоро призна, че има проблем с имиджа си сред инвеститорите на фона на новите опасения за стабилността ѝ, припомня Ройтерс.

Вчера Bloomberg съобщи, че десетина хедж фонда, които извършват клиринг на търговия с деривати, са изтеглили част от свободните си парични средства и са коригирали позициите си – сигнал, че контрагентите са предпазливи да правят бизнес с банката.

Голям хедж фонд от Азия е изтеглил обезпечението си в Deutsche Bank в размер на 50 млн. долара през последните два дни. Друг фонд, но с по-малка сума в банката, следи ситуацията отблизо и все още не е изтеглил средствата, съобщават запознат източници за Ройтерс.

Друг източник с информация за ситуацията казва, че е обичайно да има колебания в балансите сред клиентите хедж фондове, а действията представляват само малка част от над 800-те клиента в бизнеса с хедж фондове.

В изявление от днес Deutsche Bank уверява, че бизнес клиентите ѝ до голяма степен продължават да я подкрепят.

Убедени сме, че голяма част от тях напълно разбират нашата стабилна финансова позиция, текущата макроикономическа среда, процеса на съдебните спорове в САЩ и напредъка, който постигаме в стратегията ни“, казва кредиторът.

Друг източник от азиатски хедж фонд казва, че опитните инвеститори са щели да изтеглят свободните си парични средства или биха коригирали позициите си в Deutsche Bank, ако имаха опасения. Прогнозата му е, че няма да има голяма вълна от подобни изтегляния.

Не сме чули никакви слухове, че някой спира да търгува с тази банка в междубанковата търговия. Само някои хедж фондове [са го направили]”, казва трейдър в японска банка.

Като цяло имаме обезпечения за повечето сделки, които биват преглеждани всеки ден. Затова ситуацията е малко по-различна, отколкото преди кризата с Lehman Brothers. Пък и размерът на глобата все още не е ясен“, допълва трейдърът.

Фабрицио Камели, ръководител на бизнеса за управление на благосъстоянието в Deutsche Bank, коментира, че банката се стреми да вдъхне увереност сред клиентите си и не се отчита забележим отлив на средства.

Разбира се, някои от нашите клиенти питат какво се случва с Deutsche Bank в момента. Казваме им, че се справяме по-добре, отколкото може би изглежда отстрани“, казва той за германския ежедневник Sueddeutsche Zeitung.

Непосредствената причина за кризата в Deutsche Bank е глоба, оспорвана от банката, в размер до 14 млрд. долара, наложена от американското министерство на правосъдието заради продажбата на ценни книжа, обезпечени с ипотеки.

По-рано през седмицата германското правителство отрече да работи по спасителен план за Deutsche Bank, след като седмичният вестник Die Zeit писа, че се подготвя такъв. Това подхрани допълнително опасенията за бъдещето на най-големия кредитор в Германия.

* Информацията е актуална към 11:00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 1
mrynmryn
преди 7 години
Тая банка е съмнителна още от 2008. Ще мине време, ще видим...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 4
Иван Митев
преди 7 години
При условия на сегашната сгрешена европейска парична система Deutsche Bank е със съдба на жертви и подсигурен провал.За спасение на Deutsche Bank е необходимо подобрение на европейска парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 1
nobel
преди 7 години
Cryan сега ходи наляво надясно обяснява, че няма притеснения ...--------------------------------------------Интересно какво ДРУГО би могъл да каже. През 97-а журналистите непрекъснато питаха финансовия министър за състоянието на банковата ни система и той до последно им отговаряше, че банковата ни система е стабилна. Какво друго би могъл да каже човека. Всяко изказване, различно от оптимистичния тон би предизвикало паника и срив моментално. Но всеки път като започне да се повтаря много често, че нещо е стабилно и че "няма притеснения" това звучи подозрително
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 4
albobo76
преди 7 години
Заабравете за напускане на ЕС, забравете за Брекзит. ЕС е клуб, в който влизаш доброзорно и няма излизане, докато клуба не се разпадне, също както в СССР. Пише го между редовете на договорите за присъединяване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
ivopashov
преди 7 години
Имаше много интересен article в ZeroHedge по темата:- Как ще познаете, че има проблем в дадена банка? Всеки отрича да има такъв.1:1 като с Lehman Brothers където Fuld 2 месеца преди фалита обясняваше, че са капитализирани повече от добре.Cryan сега ходи наляво надясно обяснява, че няма притеснения - а да видим до края на Декември какво ще стане...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
watergateory
преди 7 години
Има малко резон тук, но се знае, юе ако думне една (банкова) криза, то тя ще премине за 2-3 години. ВБ за толкова време неможе дори да напусне ЕС... Да не говорим, че стратегия се прави не за слеващите 2 години, а за 20 напред. И накрая къде ще са банките си зависи от бизнеса и регулациите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 2
bgMan
преди 7 години
Лошо за Европа.Но пък това е изгодно за САЩ и Великобритания.Как иначе ще бъдат разубедени желаещите да напуснат острова и да преместят бизнеса и операциите си в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
albobo76
преди 7 години
Банкова паника 2.0?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 3
doc
преди 7 години
This is how a bank run starts folks!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още