IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доколко е заплашена Deutsche Bank?

Изискваната от щатските власти глоба може да бъде понижена, но към нея да бъдат прибавени и обезщетения за частни държатели

13:40 | 17.09.16 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Вече свикналите на лоши новини акционери на Deutsche Bank трябваше да понесат през седмицата нов удар под кръста. Министерството на правосъдието на САЩ настоява за изплащането на 14 млрд. долара, за да се уреди извънсъдебно спора, свързан с ипотечни ценни книжа. В следствие на това цената на акциите на компанията се срина до 12 евро за брой и доближава рекордно ниското ниво от малко над 11 евро от началото на август.

Инвеститорите си задават преди всичко два въпроса - каква ще е окончателната глоба и дали Deutsche Bank ще трябва да увеличи капитала си, за да я плати.

Малко сухи факти предоставя икономическата телевизия N-Tv. В средата на годината банката разплага с резерв от 5,5 млрд. евро за всички правни спорове. Сумата включва ипотечния спор в САЩ, но така също и възможна глоба заради подозрение в пране на пари в Русия и други съдебни спорове. Според вътрешен източник компанията е заделила за американския спор общо 2,5 до 3 млрд. евро. На колко обаче би възлязло действителното наказание?

През 2014 г. за уреждане на подобен спор Bank of America плати 16,65 млрд. долара. От тях обаче само 5 млрд. долара се падаха на министерството, докато останалите плащания са за по-малки страни в спора, например 7 млрд. долара за частни държатели на ипотечни книжа. Ето защо редица експерти очакват в крайна сметка Deutsche Bank да плати „само“ 4 до 5 млрд. долара на министерството. 

Въпреки това американската предизборна кампания и наложената от Европейската комисия (ЕК) глоба от 14 млрд. долара за Apple може да се отрази негативно на бързото и безпристрастно приключване на преговорите за постигане на споразумение между американските власти и Deutsche Bank. Вторият риск е, че американското министерство, както и в случая с Bank of America, може да обвърже казуса с  допълнително плащане към други страни, например частни държатели на ипотечни книжа. Това ще повиши силно разходите за Deutsche Bank.

При това банката не е в цветущо финансово положение. Силни притеснения за инвеститорите причинява и сравнително слабото капиталово състояние на трезора. Така например в началото на юни базовият собствен капитал от първи ред (Common Equity Tier 1 - CET 1) възлиза на 10,8 на сто. Председателят на Борда на директорите Джон Краян заяви още през октомври 2015 г. при представянето на новата стратегия, че от края на 2018 г. най-късно този параметър трябва да възлиза на поне 12,5%.

Според изчисленията на Deutsche Bank финансовата институция трябва да повиши базовия си собствен капитал органично от 51 до 55 млрд. евро до 2020 г., за да държи нивото му на 12,5%. За да се постигне това, Deutsche Bank трябва да положи сериозни усилия, тъй като според последните налични данни тази сума сега възлиза на 43,5 млрд. евро. Сериозен натиск от възможните плащания по съдебни спорове ще затрудни още повече банката.

Анализаторите на Morgan Stanley предричат, че до 2018 г. Deutsche Bank вероятно ще се наложи да запушва капиталова дупка от 9 млрд. евро без да се взимат предвид юридическите спорове.  

Германската банка преминава през болезнено преструктуриране, като премахва сериозна част от дейността си и излиза от някои пазари. Deutsche Bank се опитва да опрости бизнеса си, да понижи разходите и да намали броя на съдебните спорове и глобите за слабо управление като част от план, стартиран през октомври миналата година от новия главен изпълнителен директор Краян. Компанията намали мащаба на дейността си, която използва голяма част от регулаторния капитал – например търговия, за да освободи ресурси. Това обаче доведе до голям спад на печалбата – от 800 млн. евро до само 20 млн. евро през второто тримесечие на тази година. 

Междувременно компанията се оценява на борсата на едва около 27 на сто от счетоводната си стойност, т.е. общата стойност на разграничимите активи. Това е унищожителна цифра, защото показва, че инвеститорите се съмняват в качеството на активите в баланса или дори в начина на осчетоводяване в банката.

Загубата на значението на банката може да се разпознае и във факта, че тя вече няма да участва в европейския индекс Stoxx Europe 50, който следи 50-те най-големи компании на континента. Отпадането се случва на фона на срива от над 40% в курса на акциите на финансовата институция от началото на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 26 rate down comment 0
Opiten1
преди 7 години
В статията е напревен пропуск за експозицията на ДБ в деривативи в размер на 55 трилиона долара. От банката казват, че са засраховани 100%, но според някои анализатори, ако се получи разминаване между цената на базовия актив и застраховката с 0.15% това ще ерозира 100% капитала на банката. Ще се наложи национализация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 30 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 7 години
и аз това не разбирам - ако на банка с пазарна капитализация 18 милиарда наложиш глоба 14 милиарда и годишната печалба е около нулата - какво следва ? държавна помощ ли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 8
studioaa
преди 7 години
Вероятността за фалит на тази банка е точно 100%, защото тя вече е фалирала, но това не е обявено публично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още