IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетът на ЕС за 2017 г. получи финално одобрение и от Европейския парламент*

С над 11% се увеличава финансирането за справяне с бежанската и мигрантската криза

14:58 | 01.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Европейският парламент даде финалното си одобрение за бюджета на Европейския съюз (ЕС) за догодина, се посочва в съобщение на ЕП.

Евродепутатите решиха съюзът да разполага с повече финанси за по-голяма подкрепа на безработните младежи, да има повече допълнителни средства за ключови инициативи за подпомагане на малките и средните предприятия, транспортни и инфраструктурни проекти, изследвания и образование.

Бюджетните кредити за поети задължения са 157,86 млрд. евро, а 134,49 млрд. евро са бюджетни кредити за плащания.

Евродепутатите в Брюксел приеха финансовия план с 438 гласа "за", 194 гласа "против" и седем въздържали се.

Младеж, работни места и растеж

За догодина са предвидени 500 милиона евро повече в подкрепа на младите при намиране на работа. Двеста милиона евро са осигурени за насърчаването на икономическия растеж и откриването на работни места.

Бежанска и миграционна криза

С над 11% се увеличава бюджетът, свързан с бежанската и мигрантска криза. Средствата ще се използват от държавите членки за преместване на бежанци, създаване на приемателни центрове, интеграция и връщане на чужденци, които нямат право да останат на територията на ЕС.

Част от средствата ще се насочат за подсилване на границите на Съюза и за антитерористични инициативи.

Евродепутатите гласуваха за 728 милиона евро, които ще бъдат насочени за справянето с миграцията, включително 28 милиона евро повече за Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци в Близкия изток (общо 310 милиона евро) и три милиона повече за подкрепа на мирните преговори в Кипър (общо 34,8 милиона евро).

„Ние постигнахме целите си. Бюджетът за 2017 г. е силно ориентиран към нашите приоритети, които са засилване на икономическия растеж, създаване на работни места, особено за младите, и справяне с миграционната криза. Допълнителните 500 млн. евро, които добавихме към Инициативата за младежка заетост, са ясен сигнал, че ЕС трябва да действа. Ние също така направихме всичко възможно, за да се справим с първопричините за миграцията”, каза водещият докладчик (раздел Европейска комисия) Йенс Гайер (С&Д, Германия).

„Много е жалко, че Комисията пренебрегна предложението на Парламента и не добави точката, която изисква поставянето в резерв на плащанията за бивши комисари, докато не бъде затегнат Кодексът за поведение. Това предложение беше прието от парламента с голямо мнозинство и целеше да подобри поведението на комисарите, както и в последствие този на институциите като цяло”, каза докладчикът по останалите раздели Индрек Таранд (Зелените, Естония).

Той добави: „Предложението, което председателят на Комисията Юнкер изпрати на председателя на ЕП Шулц наскоро за подобряване на Кодекса за поведение чрез удължаване периода на охлаждане до две години, е стъпка в правилната посока, но не е достатъчна, тъй като преходните плащания за бившите комисари траят три години“.

Новината е допълнена в 15,45 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още