IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Brexit ще струва на Великобритания близо милион работни места

Според ново проучване на PwC напускането на съюза ще "причини сериозен шок на британската икономика"

17:23 | 21.03.16 г. 4
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Излизането от Европейския съюз (ЕС) ще струва на Великобритания 100 млрд. паунда (144 млрд. долара) и 950 хил. работни места до 2020 г., твърди ново проучване, поръчано от бизнес лобистка група.

Конфедерацията на британската индустрия (Confederation of British Industry, или CBI) твърди, че напускането на съюза ще „причини сериозен шок на британската икономика“. Коментарите са във връзка с анализ, изготвен от консултантската компания PwC.

Великобритания организира референдум на 23 юни, за да реши дали да остане страна членка на ЕС или да напусне съюза – т.нар. Brexit. Анкетите показват, че гласоподавателите във втората най-голяма икономика на Европа са разединени по въпроса, а много все още не са взели решение как да гласуват.

Министър-председателят Дейвид Камерън и други високопоставени членове на правителството водят кампания страната да остане в ЕС. Те твърдят, че икономическите ползи надвишават негативите.

В тяхна подкрепа са множество мултинационални компании и индустриални органи, като поредният е CBI, представляващ 190 хил. фирми със 7 милиона служители.

„Напускането на Европейския съюз ще бъде истински удар за жизнените стандарти, заетостта и растежа“, заяви Каролин Феърбарн, директор на CBI.

Докладът на PwC, публикуван в понеделник, разглежда два сценария в зависимост от това колко лесно Великобритания може да договори нови търговски споразумения с ЕС, ако се откаже от членството си в блока.

По-оптимистичният сценарий очаква ново споразумение за свободна търговия в рамките на пет години след референдума. Но дори в този случай компанията прогнозира БВП на Великобритания да е с 3% по-нисък до 2020 г. в сравнение с равнището му, ако Великобритания остане в съюза.

По-песимистичният сценарий, който предвижда разговорите по споразумението да продължат по-дълго време, предвижда БВП да бъде с 5,5% по-нисък до 2020 г.

И при двата сценария несигурността, свързана с Brexit, нанася най-големи вреди на икономиката, тъй като тя ще удари доверието на бизнесите и ще принуди компаниите да отложат решенията за инвестиции и нови назначения.

Ще бъдат изгубени работни места, а по-слабият темп на растеж ще означава по-малко нови позиции, казва PwC.

Кампанията в подкрепа на Brexit обаче отхвърли предупреждението на CBI.

Главният мениджър на кампанията Матю Елиът заяви, че британската икономика ще продължи да расте и извън съюза.

„Ако искаме да си върнем контрола и да постигнем типа споразумение за свободна търговия, което CBI дори отказва да обмисли, единствената безопасна опция е вот в подкрепа на напускане“, каза той.

Няколко високопоставени политици, включително кметът на Лондон Борис Джонсън, водят кампания за Brexit. Кампанията е получила подкрепата и на 200 по-малки компании, които твърдят, че бюрокрацията на Европа е скъпа и се отразява негативно на компаниите им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
TomaNeverni
преди 8 години
Общ размер на предоставените от ЕС средства: 6,985 милиарда EURОбщ размер на предоставените от ЕС средства като процент от БНД на Обединеното кралство: 0,32 %Обща вноска на Обединеното кралство в бюджета на ЕС: 11,342 милиарда EUR
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Alx
преди 8 години
На острова се забелязва серизона подкрепа на Борис Джонсън, най вече сред по интелигетните хора. И макар някои да казват "че е от грешната страна" в политически аспект той започва да става все по значим фактор, а той е един от хората пропагандиращи силно за напускане на Еу. Неприятното за мислещите и работещите хора на острова е че се е заформила една голяма маса от хора (като нашите циrаНи) и те са по податливи на маниполиране... И въпреки че ще предизвика много сътерсения както във Великобритания, така и във Европа смятам че това напускане е изключително важно за повече от нас живеещи е Европа, на първо място Меркел трябва да получи плесницата и заедно със франсетата "измислят" как да се реформира но радикално из основи целия съюз... Защото на хората в Европа започнаха да им писват тираничните решения налагани от Брюксел... (отделна тема е че без контрола на Брюксел в България ще стане още по голяма каша... )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 9
studioaa
преди 8 години
Тази заплаха за загуба на 0.5 милиона работни места може да бъде описана с хубавата британска дума pathetic. Премахването на всичките зелени и кафяви регулации на Брюксел, както и премахването на финансовите правила на ЕС ще доведе до създаването на поне 2 милиона нови работни места. Освен това ще се пестят по 20 млрд. евро на година вноска в бюджета на ЕС, а тия пари ще помогнат да подобряване на инфраструктурата в страната, от което ще спечелят всички. А това, че дърти комунисти като Алекс Залмънд, Никола Стърджън и Лиам Уууд плашат гаргите с независимост не бива да учудва никого - комунистите са готови на всичко само и само да постигнат своята цел - Съединените Съветски Европейски Щати. Само балък би се доверил на партии като техните...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още