IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карни: Сделката на Дейвид Камерън с ЕС подкрепя финансовата стабилност

Гуверньорът на английската централна банка обаче се изправи пред обвинения в пристрастност при изказването си в парламента

13:36 | 08.03.16 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Гуверньорът на английската централна банка Марк Карни подкрепи опита на Дейвид Камерън да задържи Великобритания в Европейския съюз (ЕС), но се изправи пред обвинения в пристрастност от привърженици на т. нар. Brexit по време на изказването си в британския парламент, съобщава The Guardian.

Марк Карни заяви, че сделката в Брюксел на министър-председателя адресира проблеми, идентифицирани от централната банка като необходими за гарантирането на парична и финансова стабилност на страната.

Макар да настоя, че нищо, което казва централната банка, не трябва да бъде интерпретирано като подкрепа за членство в ЕС, Марк Карни заяви, че сделката, договорена от Камерън през миналия месец, покрива проблеми, отчетени от централната банка като важни.

Оценката на банката се съдържа в писмо, изпратено от Карни до специална комисия към министерството на финансите, в което централната банка представя мнението си по това какво може да означава Brexit за способността на институцията да върши работата си.

Явявайки се пред комисията във вторник сутринта обаче, Карни трябваше да се противопостави на силна атака от консерватора и защитник на Brexit Джейкъб Реес-Мог, който заяви, че е „под достойнството“ на гуверньора да прави „спекулативни“ коментари за полезното влияние от членството в ЕС.

Карни каза, че анализът на банката – първо представен в доклад в края на октомври, е добре обоснован. Дискусиите му с Камерън и финансовия министър Джордж Озбърн пък са били по специфични въпроси, свързани с целите на банката да контролира инфлацията и да гарантира финансова стабилност.

„Не съм обсъждал с министър-председателя какво мога да кажа за ЕС“, заяви гуверньорът.

„Сделката (постигната от Камерън, б. ред.) ясно признава необходимостта Обединеното кралство да упражнява надзор върху финансовата си стабилност, докато в същото време не пречи за изпълнението на нужната допълнителна интеграция сред страните членки на еврозоната“, коментира Карни. „Това ясно показва, че Обединеното кралство запазва отговорността си да упражнява надзор над финансовата си стабилност, финансовите институции и пазарите, както и да запази отговорността си за подпомагане на фалирали финансови институции в рамките на своята юрисдикция“.

В писмото на банката се добавя, че сделката признава, че не е задължително еднаквото законодателство, което се отразява и на лондонското Сити, да е подходящо за всички страни, като Обединеното кралство например, които няма да бъдат част от плана на Европа за банков съюз.

„Споразумението признава, че има повече от една валута в ЕС и създава правно обвързващ ангажимент, който да гарантира липсата на дискриминация на единния пазар на базата на валута. Освен това сделката води до серия от ангажименти за подобряване конкурентоспособността на икономиката на ЕС – ангажименти, които според степента на изпълнението си ще доведат до положително влияние от членството в ЕС върху вторичните цели на централната банка“.

В аргументите си Карни заяви, че от интерес на Обединеното кралство е паричният съюз да бъде поставен на по-солидни основи.

Още по темата - от видеото на Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още