IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е трета в ЕС по медианна възраст на населението

Всяко четвърто домакинство у нас е едночленно, отчита Евростат

09:05 | 28.11.15 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Freeimages.com</em></p>

Снимка: Freeimages.com

България е на трето място в Европейския съюз (ЕС) по медианна възраст на населението. През 2014 г. у нас тя е била 43,3 години, което означава, че половината от населението е била по-млада от тази възраст, а останалата половина – по-възрастна.

През миналата година медианната възраст на населението в ЕС е била 42,2 години, сочи анализ на Евростат за демографските тенденции на Стария континент през 2014 г.

Най-висока стойност на този показател е отчетена в Германия - 45,6 години, Италия - 44,7 години, България - 43,3 години, Португалия и Гърция - по 43 години медианна възраст на населението.

От другата страна на скалата най-младото население на Евросъюза е в Ирландия - 36 години, Кипър - 36,8 години, Словакия - 38,6 години, Люксембург и Полша - по 39,2 години.

През последните 20 години медианната възраст на населението в Евросъюза се е повишила с шест години спрямо 36,2 години през 1994 г. Тази тенденция се наблюдава във всички страни членки, като е най-изразена в Литва, където възрастта нараства с близо 9 години за перида. Увеличения от 7 и повече години се наблюдават и в Германия, Португалия, Австрия и Румъния.

В България повишението на медианната възраст за 20 години е 5,4 години.

Около една трета от домакинствата в ЕС са едночленни, отчита още Евростат. Най-много едночленни домакинства има в Дания - 45 на сто, Финландия и Швеция - по 40 на сто. Най-малко са самотните домакинства в Кипър - 20 на сто, Португалия - 21 на сто, Ирландия, Румъния и Унгария - по около 22 на сто.

За България този показател е 24 на сто, което означава, че всяко четвърто домакинство у нас е било едночленно. Според анализа около 60 на сто от тези едночленни домакинства у нас са били на самотно живеещи жени, а близо 57 на сто пък от едночленните домакинства са били над 65-годишна възраст.

Най-много едночленни домакинства над 65-годишна възраст се намират в осем държави на ЕС: Хърватия - 62 на сто, Румъния - 59 на сто, Португалия - 58 на сто, България - 57 на сто, Латвия, Литва и Малта - по 52 на сто и Словакия - 50 на сто.

Най-много семейства на самотни родители в ЕС има регистрирани в Латвия - близо 33 на сто от домакинствата, Словения - 25 на сто, Литва и Естония - по 24 на сто, Полша - 22 на сто.

Според анализа на Евростат домакинствата на самотните родители у нас са около 15 на сто от общия брой домакинства. От тях 80 на сто са самотни родители-майки и около 20 на сто самотни родители-бащи.

Най-много самотни майки в ЕС има в Естония - 90 на сто, Полша и Латвия - по 87 на сто. Самотните бащи са най-много в Швеция - 24 на сто, Румъния и Испания - по 21 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:22 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 1
redcretin
преди 8 години
Кой ша са върне ве, ти полудя ли?! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 1
coder
преди 8 години
Медианна стойност е, когато наредиш по възраст всички хора и вземеш възрастта на човека, който е по средата на редицата (ако извадката е от четен брой хора се взема средноаритметичното от средните 2 - например ако хората са 6 за медианна стойност се взима средната възраст между 3-тия и 4-тия човек). По този начин половината хора са с възраст над тази медианна стойност, а другата половина са под нея. По този метод се изключват аномалните стойности, които биха изкривили статистиката. Средното рядко се ползва за някаква представителна информация. Както се казва в един виц - едната жена е вярна на мъжа си, другата спи с всеки. Средно (средноаритметично) и двете са к-урви :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
Ivan.r
преди 8 години
Средна възраст е сбор на всички възрасти разделена на броя на лицата, мода е Най- често срещаната стойност в една група числа, медианата се получава, когато подредиш една група числа във възходящ ред и вземеш това число, което се намира точно по средата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
GreatApe
преди 8 години
Защото "средна възраст" има различно значение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
GreatApe
преди 8 години
Защото "средна възраст" има различно значение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
scott
преди 8 години
жална му майка не секи върнал се.ББ и ЦЦ ше му земат парите, изгорът душата и .....майката за около 2-3 години. Ако не полудее първите 4-5 месеца и не почна да повтаря в несвест "къде се върнах"КТБ ТИ ПАК БЛЕСТИШ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 12
Jorkata
преди 8 години
Защо по дяволите "медианна възраст"??? Нямаме ли си прекрасната българска и съвсем разбираема дума "средна възраст"???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
Mike Florida
преди 8 години
Със сериозен принос за тази статистика е и самия ЕС. 1,5 милиона българи, представляващи 35 годишните бездетни гурбетчии, отишли за "по-добър" живот някаъде из Европата. Само, че след спиране на генерирането на благосъстояние на дефицит, на доста хора в ЕС ще им "утеснее". Завръщане към нормалността, ще върне доста хора на местна територия. Дано най-после обществото съумее, след болезнената трансформация, да изгради един успешен модел, в името на едно по-добро бъдеще за България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още