IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България остава сред държавите в ЕС с най-слаб ръст на заетостта

През последното тримесечие на 2015 г. заетостта у нас нараства с 0,3% на годишна база спрямо 1% в ЕС като цяло

14:04 | 15.03.16 г. 2
България остава сред държавите в ЕС с най-слаб ръст на заетостта

България остава сред държавите в Европейския съюз (ЕС) с най-слаб ръст на заетостта и през последното тримесечие на 2015 г., сочат данните на европейската статистическа служба Евростат.

За периода октомври – декември 2015 г. заетостта у нас отбелязва ръст от 0,1% спрямо предходното тримесечие и 0,3% на годишна база. Ръстът на заетостта в ЕС за тримесечието е съизмерим – 0,1%, но годишното увеличение достига 1%.

Най-бърз годишен ръст на заетостта през последните три месеца на миналата година е отчетен в Малта – 4,6%. Следва една от държавите с все още много висока безработица – Испания, с 3%. С 20,9% на годишна база нараства заетостта в Унгария, а с 2,7% - в Люксембург.

Единствено в Румъния е отчетен годишен спад на заетостта от 0,7% за последните три месеца на миналата година. Във Великобритания не е регистрирано изменение след силните ръстове от предходните тримесечия.

Малта е лидер по ръст на заетостта и за тримесечието – 1,7%. Най-силен спад за трите месеца е регистриран в Естония – 2,4%.

Европейската статистическа служба изчислява, че към края на декември 2015 г. малко под 230 млн. души в ЕС са имали работа. От тях приблизително 152 млн. души са от държавите от еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:35 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Pronto
преди 8 години
Ами при нас голяма част от безработните са нямали никаква работа /освен да гласуват на избори за 50лв, и са на социалка по партийна линия/ и нямат и основно образование даже. В същото време постоянно се вдига минималната заплата, така че и да има някой мерак да ги наема за 300-400лв /в някой завод за авто кабели или пружини/, да не може. А да не говорим за останалите издевателства над бизнеса. Ние постоянно си приказваме за социалния модел на Зап Европа, но дори и там издевателствата над работодателите намаляват и малко по-малко тежестта върху тях намалява. Политиката на френския президент, дошъл със заканите за 70% данък, е добър пример как малко по-малко се улеснява пазара на труда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още