IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще получи над 4 млрд. лева от бюджета на ЕС през 2018 г.

Бюджетният еврокомисар Гюнтер Йотингер пристига на посещение в България, за да обсъди финансовия план на блока след 2020 г. с представители на властта

21:55 | 25.10.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

България ще получи 4,24 млрд. лева (малко над 2 млрд. евро) от бюджета на Европейския съюз (ЕС) през 2018 г. Това стана ясно след като днес Европейският парламент (ЕП) прие позицията си за бюджета на блока за следващата година.

Бюджетът на ЕС за 2018 г. предвижда инвестиции в проучвания, научна дейност, инфраструктура, заетост и борба с младежката безработица, както и плащания към земеделските производители.

„За България този бюджет означава много. От една страна, предвидените междинни плащания са почти 800 млн. евро директни плащания към фермерите. От друга страна почти 800 млн. евро са предвидени за градско развитие и инфраструктура, почти 380 млн. евро са насочени към развитие на селските региони, 185 млн. евро са за заетост. Това ще бъде глътка въздух за България и ще подкрепи растящия икономически ръст на страната”, коментира евродепутатът Андрей Новаков, единственият български евродепутат, който участва в преговорния екип за финансовия план на общността.

Следва да се проведат преговорите между ЕП, Европейската комисия (ЕК) и Съвета на ЕС, за да се финализира процедурата по приемането на бюджета.

Според еврокомисаря за бюджета Гюнтер Йотингер план-сметката на ЕС за 2018 г. „ще направи много за стабилизирането на Европа“.

“Трябва да направим всичко възможно, за да засилим българската конкурентноспособност, българският БВП чрез инвестиции в инфраструктура. Да вземем например “Хоризонт 2020” - нашата програма за изследвания, да вземем за пример програмата “Свързана Европа” за енергийна инфраструктура, магистрали, жп линии. Смятам, че нашият европейски бюджет е добър инструмент, който може да бъде използван от нашите националин правителства, за да подобряват инфраструктурата и икономическото положение в нашите региони и страни членки“, коментира той.

В петък Йотингер ще бъде в България, за да обсъди с представители на управляващите финансовата рамка на ЕС след 2020 г. „Ще говорим главно за таваните в плащанията, за очакванията, за следващата многогодишна рамка, която подготвяме заедно с ЕП и която ще бъде представена до месец май следващата година“, пояснява той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:10 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 6
крас
преди 6 години
Този Йотингер защо не отиде там оккъдето майка му го е показала на този свят.Заради него и делигираните му от тогавашния вицепремиер СТОЙНЕВ права да представлява БЪЛГАИЯ при разговорите с ГАЗПРОМ беше загробен един печеливш за държавата проект - ЮЖЕН ПОТОК!ЗА КАКВО Е ДОШЪЛ СЕГА?!За да разпредели тези 4 - ри млрд. лв. отпуснати от ЕС на НЕМСКИТЕ ФИРМИ които ще спечелят търговете по тези програми , а на нашите ПОДИЗПЪЛНИТЕЛИ ДА ДАДАТ ТРОХИТЕ ли??АЙДЕ МАРШ ОТ БЪЛГАРИЯ мръсен окупатор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още