IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Bank разследва руснаци за пране на пари чрез сделки за 6 млрд. долара

Германският трезор анализира данни от 2011 г. до началото на 2015 г.

10:06 | 06.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Deutsche Bank разследва руснаци за пране на пари чрез сделки за 6 млрд. долара

Deutsche Bank провежда вътрешно разследване спрямо руски клиенти за евентуално пране на пари чрез осъществени от тях трансакции за близо 6 млрд. долара, извършвани в продължение на над 4 години, пише Bloomberg, като се позовава на лица, запознати със случващото се.

Още през октомври 2014 г. Централната банка на Русия е поискала от германския трезор да проследи дейностите по търговията с акции на някои клиенти в страната, коментира едно от лицата, пожелало анонимност.

Deutsche Bank анализира данни от 2011 г. до началото на 2015 г. Германската банка е уведомила Комисията за финансов надзор на Великобритания (FCA), Европейската централна банка и германския регулаторен орган Bafin, заявяват две от лицата.

„Участваме в международните опити за проследяване и справяне със съмнителни дейности и действаме строго, ако намерим доказателства за измами“, гласи становище на Deutsche Bank, разпространено в петък. „Пуснахме в отпуск малка част от персонала в клона в Москва, докато се чакат резултатите от вътрешната проверка.“

Трансакциите, които се разследват, включват сделки с акции, закупени от руски клиенти в рубли чрез Deutsche Bank, и едновременно сключени сделки в Лондон, където банката е купила същите ценни книжа с подобна цена, но за които е платено в американски долари.

Deutsche Bank се опитва да разбере дали трансакциите са позволили на руските клиенти да изтеглят средства от страната без да уведомят регулаторите по подходящ начин.

FCA, ЕЦБ, Bafin и Централната банка на Русия не са пожелали коментар. Освен това Deutsche Bank проверява дали самата тя не е трябвало да уведоми регулаторите по-рано.

Стойността на съмнителните сделки може да е по-висока от оповестената сега, тъй като разследването продължава, коментира едно анонимно лице. Каква е била ролята на служителите в банката също се изяснява.

Тим Уисуел, който ръководи бизнеса с акции на банката в Русия, е сред служитeлите, който през април е бил изпратен в принудителен отпуск и за когото се предполага, че има връзка със случилото се. В Русия за Deutsche Bank работят над 1 000 души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още