IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добрите корпоративни отчети носят оптимизъм на европейските борси

Акциите на търговците на дребно поскъпнаха най-силно в сряда, а комуналният сектор се представи най-слабо

19:39 | 26.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейските фондови борси затвориха с повишения в сряда, подкрепени от вълна от корпоративни отчети с по-добри финансови резултати от пазарните очаквания, предаде CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 приключи търговията с ръст от 0,47%, като повечето сектори и големи борси се озоваха на положителна територия. Френският индекс CAC и британският FTSE 100 добавиха по над 0,18%, а германският DAX почти не регистрира изменение.

Цените на европейските акции кръжат около 20-месечни върхове, като секторът на търговията на дребно поведе повишенията в сряда, подкрепен от добри корпоративни отчети. Френската луксозна марка Kering обяви рекордни тримесечни продажби, след което книжата й поскъпнаха с над 9 на сто.

Акциите на компаниите от комуналния сектор се представиха най-зле. Агенцията за кредитен рейтинг Fitch предупреди в сряда, че може да понижи рейтингите на италианските комунални компании, ако държавният рейтинг бъде понижен.

Ациите на компаниите от автомобилния сектор заличиха част от по-ранните загуби, след като Fiat Chrysler отчете по-добри от очакванията резултати през първото тримесечие. Седмият по големина автомобилен производител в света обяви 11% ръст на коригираната оперативна печалба и акциите му поскъпнаха с над 9% при затварянето на сесията в сряда.

Лондонската фондова борса (London Stock Exchange) отчете повишение на тримесечната печалба, като допълни, че търси начини да инвестира и да стимулира растежа си. Цената на книжата на борсовия оператор се повиши леко.

Credit Suisse обяви, че ще емитира права за около 4 млрд. франка, отказвайки се от плановете си да продаде миноритарен дял на швейцарското си банково подразделение. Акциите на банката, коятто отчете нетна печалба от 596 млн. франка за първото тримесечие, поскъпнаха с 2,6 на сто.

Испанският кредитор Santander обяви 14% ръст на печалбата за първите три месеца на годината основно в резултат на бразилския си бизнес. Книжата му повишиха леко цената си в сряда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още