IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еднаквото качество на храните в ЕС - първи тест на Европа на много скорости

Кутийка с безалкохолно всъщност може да даде много добро обяснение какво ще се случи в ЕС на различна скорост

10:52 | 10.03.17 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>ЕК</em></p>

Снимка: ЕК

Първият тест на идеята за Европа на много скорости се появи по-скоро от очакваното, пише в свой коментар Politico. Скандалът с различния състав на храните от една и съща марка в Източна и в Западна Европа е всъщност един от чудесните примери как ще се развива Европа, ако бъде възприета възможността страните да решават в каква политика да се включат.

На общия европейски пазар компаниите могат да разчитат на около 510 млн. потребители. Проучване на земеделското министерство на Словакия показа, че за някои видове стоки едни и същи фирми предлагат продукти с различен състав за различните пазари в общността.

Хранителните гиганти обясняват това с различните вкусове на хората в различните държави и допълват, че съставките са коректно отбелязани на етикетите. Решението е индивидуално - някои компании имат стандартизирани рецепти, други - локални, обясняват от сектора.

Темата за по-ниското качество на храните обаче вълнува особено силно държавите от Източна Европа, посочва Politico. Чешките власти са категорични, че напитките на The Coca Cola например са с изкуствени подсладители, за разлика от тези за Германия, а рибните пръчици на Iglo са със 7% по-малко риба, отколкото в Германия. И това не може да бъде обяснено с различния вкус на чехите.

Чешкият комисар Вера Йоурова, която отговора за правосъдието, вече коментира в Twitter, че различният състав на храните е нечестно спрямо потребителите.

Проблемът обаче досега не беше дискутиран на ниво ЕС. В понеделник казусът за първи път беше дискутиран от министрите на земеделието в общността.

И решението, което дава председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, е просто - или да бъде сложен край на тази практика чрез по-стриктно спазване на съществуващите закони в сътрудничество с националните органи, или да бъде създаден нов орган, който да следи качеството на храните на единния пазар.

Държавите реагираха очаквано - решиха, че няма нужда от нови правила. Последното, от което Европа се нуждае, е "агенция, която да проверява Nutella", казва по този повод земеделският министър на Германия Кристиан Шмид. Според него това е проблем, за който Европа не се нуждае от нови норми, за да бъде решен.

Двойният стандарт при храните ще бъде разгледан и от лидерите на ЕС, които се срещат в четвъртък и петък в Брюксел. Очакванията са, че Европейската мрежа за защита на потребителите ще разгледа всички случаи на двойни стандарти и ще представи план за отстраняването им в рамките на няколко дни.

Прогресът ще бъде проверен през юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 7 rate down comment 5
georgi_shum
преди 7 години
Значи пак тръгваме да търсим проблема не на правилното място.Не ЕС е виновен за различното качество на храните, а главно големите вериги и дистрибутори. Те са тези, които изискват от производителите поевтиняване на даден продукт за съответния пазар, и то не толкова защото оригиналния е прекалено скъп и няма да се продава, а за да реализират по голяма печалба!Ако се търси вина е ЕС трябва да е в това, че подлага производителите понякога на неоправдани и свръх регулации, а е доста голяма степен неглижира търговците...Отделен е и въпроса, че потребителска култура на източно европееца, все още е значително по ниска от тази на западняка и така, сам толерира индиректно тези практики. И въпроса въобще не опира до доходите, както ще ме обвинят някои сега. Или поне той, не е решаващ за огромна част от продуктите..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 6
StraightForward
преди 7 години
ти и такива, като тебе и пари да имате, никой няма да ви ги иска!??? С КАКВИ ПАРИ ЩЕ ПЛАТИШ ЗА КАЧЕСТВОТО НА ЕС!??? С ЖЪЛТИТЕ СТОТИНКИ ОСТАВЕНИ ТИ ОТ ПАРТИЯТА БКП/БСП ЛИ ????? ЗАЩО ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ ИМАШЕ НА 20 ГОДИНИ 200 МЛН.ЛВ ТЕ ОТ КЪДЕ ДОЙДОХА ОТ ЕВРОПА ЛИ ИЛИ ОТ ДАЛАВЕРИТЕ НА ИЛИЯ ПАВЛОВ И ДОГАН С РУСИЯ ??????А БОЛНИ И НЕКАДЪРНИ НЕЩАСТНИЦИ !???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 14
majnata
преди 7 години
Твоята става все по лесна обаче , папкай шита и си свиркай , БигБрадъра мисли за/и заради/ теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 10
Stone_Kold
преди 7 години
Абсурдите продължават с пълна сила......за да изравнят скоростите може чиссо и просто да подарят по едни 2 3 млн емро нащаркани от клавиятурата на всеки жител от държавите с по бавни скорости без значение на спънките който ще правят националните им правителства
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 14
Ironhorse
преди 7 години
Както даром свобода не се дава, така и пари не се дават без някаква цел.Не виждам смисъл в хленчещите двама нещастника по-долу.Можещите хора, ако искат нещо си го взимат.Така че, ако ни пречи двойният стандарт на Кока Кола и другите, много бързо могат да бъдат вкарани в 'час'.Въпрос на потребителска култура.Преди години, Шел искаше да потопи една платформа в Северно море, но Грийн пийс призова потребителите в цяла Европа да бойкотират бензиностанциите Шел. Само на вторият ден от бойкота продажбите са се сринали с 50 % и на третият Шел обяви, че ще изтегли платформата на брега и там ще бъде разглобена.Така че, спасението на давещият се е работа на самият давещ се.Никой не дава фандък, още по-малко пък русия. Тя идва и подкупва или със сила си взима това, което си мисли, че е нейно. Типично за пропаднала държава. Но в Черна гора ги хванаха по бели *** !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 12
rainmaker
преди 7 години
Дерзайте тролчета, и вашата не е лесна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 11
DELCHO SMOKA
преди 7 години
Вече и официално Европа е на няколко скорости! Що за нелепост. След началото на ПЕРЕСТРОЙКАТА също имаше отпускане на политическата линия, като някои бяха комунисти, по-комунисти и не чак толкова комунисти...Всички знаем как свърши тази реформа!В момента се вижда лицемерието в бълният му блясък на така наречените ни "партньори". Ярък сигнал за това лицемерие дойде и от Великобритания, където Мей, която още преди напускането си ика да шкртира българите, заяви, че ЕС трябва да се бори за Балканите в противовес на Русия.Еми Г-жо Мей, който плаща той поръчва музиката.Вие искате да поръчвате музика, но без да плащате!Къде го има това освен в наглите ви болни англосаксонски тиквии!Отделно сега ЕС се вижда, че никога не е бил нито за мира нито за единноста на европейските народи.Опита за подмяна на населението със всякаква сганн и обслужването на корпоративната олигархия в ущърб на хората е показателно. Лицемерието от ЕК се вижда дори и за храните.Ако отровата е написана на етикета е ОК!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 17
majnata
преди 7 години
Еми колкото повече купувате европейските говнотии , толкоз по като за вашия вкус ше ви ги гласят !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още