IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК и "Газпром" със стъпка напред по антимонополното дело

Работи се по решение, при което руският гигант няма да плаща глоба, твърдят източници на ТАСС

20:40 | 26.10.16 г.
<p>
	Централата на &quot;Газпром&quot;. Снимка: <em>Газпром</em></p>

Централата на "Газпром". Снимка: Газпром

"Газпром" ще внесе допълнителни обяснения по делото за злоупотреба с господстващо положение, съобщи руската информационна агенция ТАСС. Във връзка с казуса комисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер коментира, че има напредък по производството.

Европейската комисия води разследване срещу "Газпром" за злоупотреба с господстващо положение на пазара за природен газ в Източна Европа. Брюксел предяви претенции и за възможно завишение на цените на газа за европейските потребители.

Ако тези подозрения бъдат доказани, антимонополният орган на общността може да наложи глоба до 10% от годишния оборот на "Газпром".

Източници на ТАСС коментират, че и двете страни търсят взаимноизгодно решение, при което да не бъдат наложени глоби на руската компания.

"Днес проведохме конструктивни преговори, по време на които страните изразиха своето желание да бъде намерено взаимноизгодно решение и да продължим напред. Сега ще внесем окончателните уточнения на нашата позиция", коментира зам.-директорът на газовата компания Александър Медведев след разговори с Вестагер в Брюксел.

Документът ще бъде депозиран в Брюксел в "близко време", допълни още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:33 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още