IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС създава резерв за стабилност на пазара на вредни емисии

Когато в определена година квотите емисии надвишат определена граница, част от тях ще бъдат изтегляни от пазара автоматично и ще се поставят в резерв

12:52 | 22.09.15 г.
ЕС създава резерв за стабилност на пазара на вредни емисии

Съветът на Европейския съюз (ЕС) е приел решение за създаване на резерв за стабилност на пазара към Схемата на ЕС за търговия с емисии на парникови газове, съобщават от пресслужбата на Съвета.

Решението е насочено към справянето с дисбалансите между търсенето и предлагането на пазара, посочва се в съобщението.

Когато в определена година квотите емисии надвишат определена граница, част от тях ще бъдат изтегляни от пазара автоматично и ще се поставят в резерв. В обратния случай квотите ще бъдат връщани на пазара.

В съобщението се припомня, че през 2013 г. имаше значителен излишък на квоти вредни емисии, който се очакваше да нарасне през следващите години. Това беше в резултат на дисбаланса между търсене и предлагане заради икономическия цикъл.

Наличието на голям излишък оказва натиск върху цените на разрешителните и намалява стимулите за нисковъглеродни инвестиции. Ето защо, ако не бъде овладян, текущият дисбаланс ще повлияе на способностите на пазара да постигне целите на системата по ефективен начин.

Резервът за стабилността на пазара ще бъде създаден през 2018 г. и ще влезе в действие от 1 януари 2019 г., посочва се още в съобщението. Квотите, чиято продажба през 2014-2016 г. беше отложена за 2019-2020 г., ще бъдат поставени в резерва. Неразпределените квоти от третата фаза на системата също ще влязат в резерва през 2020 г.

Еврокомисията предложи създаването на резерва през 2014 г. Неформално споразумение по компромисен текст между Европейския парламент и Съвета бе постигнато май 2015 г. Парламентът одобри реформата през юли 2015 г. с одобрението на Съвета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:55 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още