IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейски гиганти се оплакват от натиска на САЩ срещу "Северен поток" 2

В Москва пък виждат опит за саботаж от страна на ЕК за проекта

10:23 | 11.07.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Водещи енергийни компании в Европа поискаха да бъде спрян „неприемливият“ натиск на САЩ срещу плановете на Русия да изгражда нови газопроводи в Европа, съобщава Financial Times.

Открито срещу заплахата за санкции от страна на САЩ към енергийни компании, които извършват съвместна дейност с руски компании в сектора, застанаха френската Engie, както и германската Uniper. Според източници на изданието към протеста се присъединяват и OMV и Wintershall. На този етап не е известна позицията на Shell.

Всички компании са част проекта за разширение на „Северен поток“. Те са партньори на „Газпром“ и вече постигнаха споразумение да осигурят половината от необходимото финансиране за проекта. Общата инвестиция се изчислява на около 9,5 млрд. евро.

Financial Times пише още, че САЩ в момента се опитват да лансират своя втечнен газ на пазара в Европа. Темата беше дискутирана по време на посещението на американския президент Доналд Тръмп в Полша през миналата седмица.

В Европейския съюз обаче настроенията за „Северен поток“ 2 не са еднозначни. Европейската комисия очаква мандат от страните членки, за да може да проведе преговорите за изграждането на новото газово съоръжение.

Междувременно руският енергиен министър Александър Новак коментира, че с това искане от Брюксел се опитват да саботират проекта, пише ТАСС. В едни от вариантите на подготвения проект Европейската комисия е записала, че „Газпром“ трябва да допусне и други руски компании до газопровода. 

Според енергийния министър на Русия това представлява намеса в търговските отношения между компаниите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 4
michaelis12
преди 6 години
бунта на васалите в действие ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 6
Ironhorse
преди 6 години
Със Северен поток 2, Меркел се опитва да изтъгува Иточна Европа в полза на Кремъл.Комсомолката обаче ще гризне дървото и то много яко.За мен Меркел ще нанесе такава поразия на Германия, а вече и нанесе огромни такива с мигрантите, че в ЕС ще се организира група антиГермания.В нея ще влезнат Гърция, Италия, Унгария, Словения, Словакия, Чехия, Полша ..., за България с Бойко не знам. Той гледа кинтите, а те не миришат.САЩ не биха се поколебали да покажат на другарката, че ако се осъществи СП2, Германия ще трябва да поеме щетите за Украйна.Германия опасно се заиграва с Путин и скоро може да имаме пакт "Рибентроп-***" 2.Е, те тогава вече си такова таковата Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
KPetkov
преди 6 години
Тия що се оплакват от свободния пазар?Европейски гиганти се оплакват от натиска на САЩ срещу "Северен поток" 2В Москва пък виждат опит за саботаж от страна на ЕК за проекта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още