IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският стабилизационен механизъм одобри отпускането на следващия транш за Гърция

Атина ще получи парите на две плащания, 7,7 млрд. евро ще бъдат преведени до понеделник

17:27 | 07.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският стабилизационен механизъм (постоянният спасителен фонд на еврозоната – б.ред) е одобрил отпускането на следващия транш от спасителната програма за Гърция в размер на 8,5 млрд евро, съобщава Ройтерс.

Самият транш ще бъде изплатен на части. Първият е в размер на 7,7 млрд. евро, като плащането ще бъде осъществено до понеделник. От тази сума 6,9 млрд. евро ще се използват за обслужване на дълга на Гърция, а останалите 800 млн. евро – за покриване на различни просрочени задължения, посочва се в становището на спасителния фонд на еврозоната.

Плащанията са към частни кредитори, към Европейската централна банка и Международния валутен фонд.

Останалата част от транша ще бъде изплатена на страната след 1 септември.

„Плащането е признание за огромните усилия, които гръцкият народ полага за стабилизирането на икономиката“, коментира европейският комисар по икономическите въпроси Пиер Московиси.

Говорителят на председателя на Еврогрупата – съветът на финансовите министри на държавите от еврозоната, Йерун Дейселблум коментира лаконично: „Добри новини!“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:52 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още