IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските фондови пазари приключиха седмицата с ръстове

FTSE 100 записва втори пореден ден с рекордно висока стойност, петролът се готви да запише седмичен ръст за първи път от три седмици

19:46 | 17.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Водещите индекси на фондовите пазари на Стария континент приключиха със слаби ръстове последната сесия за седмицата. В четвъртък настроението беше приповдигнато след изборния резултат в Холандия и индексите записаха най-доброто си представяне за последната година.

Днес положителните нагласи се запазват.

Паневропейският Stoxx 600 се повиши с 0,16% до 378,32 пункта, след като почти всички сектори в индекса завършиха на положителна територия, пише CNBC. Секторът на телекомуникациите допринесе най-много за това повишение. Акциите на Telecom Italia поскъпнаха с 1,7% до 0,814 евро за брой.

Една от най-добре представените компании в Европа днес е строителят Berkeley Group, чиито акции поскъпнаха с повече от 6%, след като се появиха индикации, че печалбата на компанията ще бъде по-висока от очакванията на пазара.

В същото време Tullow Oil загуби почти 15% от пазарната си оценка, а акциите на скандинавския кредитор Nordea поевтиняха с 6,3 на сто. Изпълнителният директор на банката обеща, че ще предложи преместването на седалището й от Швеция, ако страната повиши таксите за спасителния фонд за банките.

Пазарите внимателно следят и развитието на срещата на финансовите министри от Г-20, както и предстоящата визита на германския канцлер Ангела Меркел в САЩ.

Един от водещите индекси на Франкфуртската фондова борса DAX се повиши с 0,1% до 12 095,24 пункта. Френският САС напредна с 0,32% до 5 029,24 пункта.

За FTSE 100 ръстът днес е от 0,12 на сто до рекордните 7 424,96 пункта, подкрепен от петролния сектор. Индексът записва ръст от 1,1% за седмицата, допълва Market Watch.

На петролните пазари цената на петрола се движи нагоре. Лекият суров петрол се търгува за 48,86 долара за барел, или ръст от 0,2%. Европейският Brent поскъпва също с 0,2 на сто до 51,86 долара за барел. Петролът е напът към седмично повишение за първи път от три седмици

Цената на златото достигна до най-високото си ниво през март. Ценният метал се търгува за 1 229,70 долара за трой унция, което представлява ръст от 0,2 на сто.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:14 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още