IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция поиска мита за държавите, които не прилагат споразумението за климата

Позицията е продиктувана от изявленията на Доналд Тръмп, че САЩ ще се откаже от прилагането на мерките за опазване на климата

09:40 | 24.11.16 г.
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европа трябва да наложи мита за държавите, които не прилагат Парижкото споразумение за опазване на климата, призова френският премиер Мануел Валс.

Подобна позиция изказа преди дни и бившият президент на Франция Никола Саркози, който съобщи, че ще се бори за нов мандат начело на страната, припомня Ройтерс.

Саркози настоява ЕС да наложи строги мита за САЩ, ако Доналд Тръмп изпълни обещанието си и изтегли страната от Споразумението. Искането му обаче срещна остра съпротива от страна на Германия и Европейската комисия (ЕК).

В мандата на Барак Обама САЩ ратифицира Споразумението, което предвижда намаляването на емисиите парникови газове. То беше договорено във френската столица в края на 2015 г. и влезе в сила в началото на ноември. В програмата на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп обаче е записано развитие на щатската икономика благодарение на евтината енергия от въглищата, шистовия газ и петрола.

По този начин европейският бизнес, който трябва да се съобразява с изискванията за опазването на околната среда, ще бъде поставен в неизгодна позиция. По тази причина и Мануел Валс призова за налагането на мерки срещу държавите, които не подкрепят Споразумението.

Френският президент Франсоа Оланд вече заяви, че ще се опита да убеди Тръмп, че Парижкото споразумение е в интерес на американския народ, допълва още агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
ivanrog
преди 7 години
Нека бъдем още по-смели, еко такса за всеки продукт на база на вложените емисии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още