IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция ратифицира договора за борба с "чуждестранните терористични бойци"

Франция е осмата европейска страна, ратифицирала този текст

14:54 | 10.08.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Членове на терористичната групировка ИДИЛ. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Членове на терористичната групировка ИДИЛ. Снимка: Архив Ройтерс

Франция ратифицира в четвъртък договора на Съвета на Европа за борба срещу "чуждестранните терористични бойци", приет през октомври 2015 г. и влязъл официално в сила на 1 юли тази година, според постановление в днешния брой на Официален вестник, цитирано от AFP. 

Текстът представлява допълнителен протокол към Конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване на тероризма, който добавя към настоящия списък с наказуеми нарушения известен брой деяния като "преднамерено участие в терористична група, преминаване на терористично обучение", както и заминаване в чужда държава с терористични цели и финансиране или организиране на подобни пътувания.

Франция е осмата европейска страна, ратифицирала този текст, за влизането в сила на който е нужно одобрението на шест държави, както беше към 1 юли. Другите ратифицирали го страни са Албания, Босна и Херцеговина, Дания, Италия, Латвия, Монако и Молдова.

Правителствата на останалите 39 страни в Съвета на Европа са призовани да ратифицират текста възможно най-скоро, посочи Съветът.

"За първи път в международното право разполагаме с инструмент, криминализиращ началната подготовка на терористични актове", заяви през октомври 2015 г. генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още