IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция иска изключение от правилата за строги проверки по границите

Системните проверки върнаха опашките по границите с България, Македония и натоварвания на летищата, сочат от Атина

08:43 | 17.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Гръцката полиция е подала искане до европейската агенция за охрана на границите Frontex и останалите страни от ЕС за изключение от правилата за строги проверки на границите, въведени за Шенгенското пространство.

Искането е за 18-месечна пауза в спазването на стриктния контрол по границите си, съобщи гръцкото издание "Катимерини", позовавайки се на свои източници.

Според приетите наскоро правила страните от Шенген задължително проверяват всички пасажери през границите - сухопътни, водни и въздушни, включително и гражданите от други страни от ЕС.

Т.нар. "системни проверки" обаче предизвикват сериозни опашки по летищата в страната, включително и на Международното летище в Атина, както и по границата с България и Македония.

С настъпването на летния сезон ситуацията ще се усложнява, посочват още от Атина. Властите допълват, че ще продължат да извършват "таргетирани" проверки за заподозрени в тероризъм и трафик на хора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:48 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още