IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Холандия засилва натиска над ЕС за спиране на преговорите с Турция

Увеличава се вероятността лидерите на страните от блока да обсъдят мярката на следващата си среща

22:08 | 01.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Правителството на Холандия засилва натиска си за прекратяване на преговорите с Турция за членство в Европейския съюз (ЕС), предава Ройтерс, като се позовава на дипломатически източници.

Това увеличава вероятността лидерите на държавите от ЕС да обсъдят евентуално прекратяване на преговорите на следващата среща на върха. Тя ще се състои в средата на този месец.

Информационната агенция припомня, че Холандия предложи да се обмисли временно спиране на преговорите за период от 6 месеца в знак на протест срещу репресиите на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган след опита за преврат. Предложението беше обсъдено на среща на постоянните представители на държавите членки в ЕС в Брюксел.

Подобно решение би удовлетворило и исканията на Европейския парламент. То би представлявало и силен сигнал към Анкара, макар и в голяма степен символичен, защото предприсъединителните преговори така или иначе са в застой от месеци, отбелязва информационната агенция.

Изпълнителната власт на ЕС, Европейската комисия (ЕК) и повечето страни членки, включително Германия, досега отхвърляха натиска от някои държави за спиране на преговорите за членство на Турция. Институциите поддържат позицията, че диалогът с Анкара трябва да се запази заради стратегическото партньорство, особено в условията на бежанска криза.

Според дипломати обаче намесата на Холандия - един от основателите на ЕС, добавя значителна тежест на позицията на тези, които настояват за “замразяване” на преговорите с Турция. Най-гласовитият поддръжник на мярката е Австрия.

Външният министър на Холандия вече обеща на парламента в Хага, че ще настоява за постигането на компромис, който обаче да изпрати силен сигнал на Анкара, макар да подчертава изрично, че ЕС трябва да продължи с ангажимента си за диалог с Турция.

Други държави членки на ЕС, сред които Германия и Франция, са предпазливи към момента. Берлин и Париж не желаят да заемат крайни позиции и заради предстоящите избори през 2017 г. на фона на опасността от ново засилване на бежанската вълна, ако се стигне до разрив в отношенията с Турция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:50 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още