IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Игнацио Виско: Важна е последователността между инструментите на ЕЦБ

Според италианския банкер банката трябва да скъси периода между края на количествените облекчения и повишаването на лихвите

16:14 | 20.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Игнацио Виско. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Игнацио Виско. Снимка: Архив Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да скъси периода между края на количествените облекчения и повишаването на лихвите. Това заяви Игнацио Виско, който членува в Управителния съвет на банката, цитиран от Investing.com.

Актуалната прогноза на ЕЦБ е, че основните лихвени проценти ще останат на сегашното или по-ниско ниво продължителен период от време, както и вероятно отвъд хоризонта на плана за количествени облекчения. В интервю пред Bloomberg Игнацио Виско казва, че този период може да бъде скъсен. 

Той посочва, че последователността между различните инструменти от паричната политика на ЕЦБ е важна. По думите на Виско отрицателните лихвени проценти и собствените прогнози на банката са част от цялостния пакет политики.

„Последователността между тези различни компоненти е важна. Трябва да сме убедени, че се намираме извън условията на ниска инфлация, в които живяхме през последните 3-4 години, имайки предвид, че изглежда рискът от дефлация наистина е отминал“, коментира италианският икономист.

„Не мога да кажа, че количествените облекчения наближават своя край и същевременно, че лихвите се поддържат ниски. Това е пакет, а не отделни мерки, които ще се обсъждат“, казва още Виско.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още