IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на еврозоната се ускорява с най-бързия си темп за тази година

PMI индексът е достигнал 53,7 пункта през октомври - най-високото ниво от 30 месеца насам

12:51 | 24.10.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Икономическата инерция на еврозоната се ускорява с най-бързия си темп тази година, увеличавайки доказателствата, че растежът става все по-устойчив, съобщава Bloomberg.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в сферата на производството и услугите се е забързал до 53,7 пункта през октомври от 52,6 пункта през септември, съобщи IHS Markit в понеделник. Това е най-бързият му темп от началото на 2016 г. и най-високото ниво от април 2014 г., изчислява Trading Economics.

Възстановяването на валутния блок продължава със стабилен, но бавен темп, изправяйки се пред редица насрещни ветрове – вота на Великобритания за излизане от Европейския съюз, забавянето на глобалната търговия и политическата несигурност, захранена от ръст на популистките движения. Европейската централна банка (ЕЦБ) подкрепя икономиката с безпрецедентни стимули, които ще бъдат преразгледани през декември, три месеца преди крайния срок на програмата за количествено облекчаване.

„Икономиката на еврозоната показва нови признаци на живот в началото на четвъртото тримесечие, радвайки си на най-силното си разширяване досега тази година с очаквания това да продължи“, казва Крис Уилямсън, главен бизнес икономист на IHS Markit. “Перспективата за стабилно четвърто тримесечие ще засили още спекулации за възможно постепенно намаляване на покупките по количественото облекчаване от ЕЦБ“.

Показателят за производството се е ускорил до 53,3 пункта от 52,6 пункта през септември – най-високото му ниво от 2 години и половина, каза IHS Markit. Индексът на услугите пък е достигнал 53,5 пункта от 52,2 пункта през миналия месец.

Германската икономика също набира инерция, след като производството се ускорява с най-бързия си темп през последните почти три години.

Общият PMI индекс е достигнал ниво от 55,1 пункта през октомври спрямо 52,8 пункта през миналия месец, каза IHS Markit в понеделник. Това е най-високото му ниво от три месеца.

В същото време показателят за производството също се е ускорил до 55,1 пункта през същия месец, което е най-високото му ниво от януари 2014 г., а индексът на услугите е достигнал до най-високите си стойности от юли.

Най-силното производство на Франция от началото на 2014 г. обаче не е спрямо забавянето на икономиката ѝ през октомври.

Общият PMI индекс се е забавил до 52,2 пункта от 52,7 пункта през септември, като това е най-ниското ниво от два месеца.

Икономическото възстановяване на Франция изостава спрямо това на други страни от еврозоната, като безработицата е напът да се увеличи преди президентските избори следващата година.

Макар че показателят за услугите се е понижил до 3-месечен минимум, PMI индексът на производството се е забързал до над 50 пункта – границата, която разделя разширяването от свиването, като това се случва за прът път от 8 месеца. Производството се е ускорило с най-бързия си темп от 31 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още