IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите в Европа са в изчакване

Най-големите губещи са компонентите от петролния и газовия сектор

20:20 | 24.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейските борси приключиха сесията в петък с умерен спад. Подобно на борсата в САЩ, където Камарата на представителите трябва да гласува за здравната реформа на президента Доналд Тръмп, и на Стария континент инвеститорите са по-скоро сдържани, предава dpa-AFX. Гласуването се разглежда като тест за това до каква степен новият президент на САЩ може да налага плановете си, включително и за големите инфраструктурни разходи и данъчната реформа. В четвъртък гласуването бе отложено поради опасност от поражение.

Водещият индекс на еврозоната EuroStoxx 50 приключи търговията със спад от 0,23 на сто до 3444,15 пункта. Във вторник той достигна временно най-високото ниво от декември 2015 г. За седмицата този параметър записва минимална загуба от 0,1 на сто.

Френският CAC 40 загуби в петък 0,24 на сто от стойността си до 5020,90 пункта.

За лондонския FTSE 100 понижението е от 0,05 на сто до 7336,82 пункта, с което седмичната загуба възлиза на 1,2 на сто. Миналия петък обаче британският водещ борсов индекс изкачи рекордна стойност.

В Германия пък Dax изпрати седмицата с малък ръст от петък, след като добави 0,2 на сто до 12 064,27 пункта. За седмицата обаче индексът инкасира спад от 0,26 на сто.

По отношение на отделните сектори най-големите губещи са компонентите от петролния и газовия сектор, които губят общо 0,75%. За сметка на това фаворизирани бяха книжата на компаниите от технологичния сектор. Съответният подиндекс Stoxx Europe 600 Technology добави 1,31 на сто към стойността си.

Най-големият печеливш беше базираният в Мюнхен производител на чипове Infineon, който повиши прогнозите си за финансовото си развитие за тази година. Това повиши настроението сред инвеститорите, от което се възползва и конкурентът ASML, който добави 2,29 на сто в индекса EuroStoxx. STMicroeletronics, който се търгува на индекса Euronext, добави пък цели 4,27 на сто към стойността си.

В Цюрих акциите на Credit Suisse компенсираха част от вчерашния си спад от 2 на сто, като днес добавиха 0,27 на сто към стойността си. Банката успя да преодолее още един спор във връзка с нечисти сделки, свързани с американския ипотечен пазар. За тази цел банката заделя нови 300 млн. франка. Като последица от това загубата за 2016 г. вече възлиза на 2,7 млрд. франка (около 2,5 млрд. евро) – малко повече, отколкото при представянето на предварителните резултати в средата на февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още