IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Исландия ще стимулира потреблението чрез опрощаване на ипотеки

Програмата се очаква да засегне близо 30% от населението при лимит от 26 хил. евро на домакинство

19:49 | 11.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Исландия ще стимулира потреблението чрез опрощаване на ипотеки

Правителството на Исландия представи официално обещаната програма за намаляване на дълговете на домакинствата, скочили до небесата при банковия колапс през 2008 година, съобщава БНТ.

Тя ще започне да се прилага от началото на 2016-а. Цената й е близо един милиард евро, от които ще се възползват 91 хиляди кандидати (28% от населението - бел. ред.) Идеята има и противници, които не са съгласни парите на данъкоплатците да отиват за намаляване на частни дългове на фона на редица нерешени социални проблеми в страната.

Четиригодишната програмата на исландското правителство обхваща ипотеки, обвързани с инфлацията при максимален лимит от 26 хиляди евро на домакинство. Предвиждат се намаляване на главниците и данъчни облекчения. Целта – стимулиране на потребителското търсене и икономическия растеж.

Кабинетът планира да финансира програмата чрез по-високи данъци за банковите институции и орязване на 4-те милиарда долара дълг, собственост на чуждестранни инвеститори във фалиралите исландски банки. Инициативата беше предизборно обещание на евроскептиците, отстранили от властта Социалдемократическия алианс на парламентарните избори през 2013-а. 

"Още от представянето на идеята на изборите през 2013-та беше ясно, че държавата трябва да се намеси, ако хората искат по-бързо намаляване на дълговете", заяви премиерът Сигмундур Гунлаугсон от Прогресивната партия.

Партньорите в кабинета от консервативната Партия за независимост също защитиха инициативата.

"Лихвите падат, инфлацията е ниска. От началото на мандата беше ясно, че един от основните ни проекти е да дадем сигурност на домакинствата", коментира финансовия министър Бярни Бенедиктсон.

Около 2 хиляди души обаче протестираха пред парламента в Рейкявик срещу кредитните облекчения. Те настояват парите от програмата да отидат за стачкуващите заради ниски доходи сектори на здравеопазването и образованието.

“Бих искал да има повече средства за здраве и образование. Мисля, че доброто общество зависи от състоянието на тези две системи”, сподели демонстрант.

“Искам да напомня на премиера нещо, което каза преди години, когато беше в опозиция и левите управляващи паднаха за първи път под 40% подкрепа. Тогава той заяви: “Правителството трябва да си ходи”. Сега при рейтинг 33% какво ще кажете, господин премиер. Не трябва ли да си ходите”, заяви друг протестиращ.

Има и опасения, че програмата на правителството ще удари върху кредитния рейтинг на Исландия и ще отблъсне чуждестранните инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:24 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още