IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер представи план за действие по развитието на единната политика за отбрана

В свое интервю председателят на ЕК каза, че ще мине много време, преди да се изпращат войски под флага на ЕС

16:13 | 18.09.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер представи план за действие по развитието на единна европейска отбранителна политика, предаде ТАСС.

"Виждам три конкретни проекта, върху които трябва да се съсредоточим през идните месеци: общ оперативен щаб, участие на силите за бързо реагиране на ЕС в операции в горещи точки и създаване на европейски отбранителен фонд за развитието на отбранителната ни промишленост", каза Юнкер в интервю за изданията на медийната група Funke Mediengruppe. ДПА разпространи днес извадки от това интервю, уточни ТАСС.

Според Юнкер обединението на силите на страните членки на ЕС в отбранителната политика има и политически, и икономически смисъл.

"Такова сътрудничество ще позволи да бъдат спестени от 25 милиарда до 100 милиарда евро годишно, твърди председателят на ЕК. Това са средства, които ние бихме могли да използваме за други цели", посочва Юнкер.

Той отбелязва, че създаването на единна европейска армия е по-скоро замисъл, който няма да бъде претворен на дело в толкова близко бъдеще. "Ще мине още много време преди да изпращаме войски под флага на ЕС или войници в европейска униформа", казва председателят на ЕК.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
lyusien
преди 7 години
Нямате цялото време на света Напротив времето и е малко и трябва да действате решително Това е основния проблем на Е С -нерешителността и мудните действия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още