IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Израел намали изненадващо основната лихва до 0,1%

Местната централна банка изтъква продължаващия спад на потребителските цени

21:09 | 23.02.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Израел намали изненадващо основната лихва до 0,1%

Централната банка на Израел заяви днес, че ще намали основния си лихвен процент за месец март с 0,15 процентни пункта до рекордно ниското ниво от 0,10%, за да се бори с устойчиво ниските потребителските цени, съобщава Wall Street Journal. 

Основният лихвен процент на Израел бе на ниво 0,25% от септември насам. Макар някои анализатори да очакваха намаление на лихвата през следващите месеци, пазарният консенсус бе, че банката ще остави непроменено нивото за март.

Изненадващият ход идва на фона на понижения на лихвите в Азия и програмата за вливане на ликвидност на Европейската централна банка. След новината доларът поскъпна с 1,4% до 3,91 шекела.

Израелската централна банка заяви, че е взела решението заради продължаващия спад на потребителските цени, поскъпването на местната валута - шекелът, и по-ниските лихви в глобален мащаб.

Банката заяви, че след спада на потребителските цени през януари с 0,9% месечно и с 0,5% годишно инфлационните очаквания остават под целевия диапазон на правителството за между 1% и 3% годишна инфлация. Спадът на потребителските цени се дължи предимно на по-ниските цени на енергията. 

Въпреки, че шекелът се обезцени спрямо щатския долар в края на 2014 г., той отново започна да набира скорост през януари - нещо, което според банката може да натежи на растежа в експортния сектор, както и да оскъпи вноса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 3
Сините камъни
преди 9 години
Какво знаят, което ние не знаем?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още