IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЖП стачката може да понижи икономическия ръст на Германия

Икономиката на страната е заплашена от щети в размер на 750 млн. евро

14:39 | 05.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Deutsche Bahn все още не успява да постигне споразумение със синдиката. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Deutsche Bahn все още не успява да постигне споразумение със синдиката. Снимка: Ройтерс

Щетите от сегашната железопътна стачка в Германия може да набъбнат до 750 млн. евро, прогнозира икономическият експерт Щефан Кипар от BayernLB.

В резултат на това темпът на нарастване на брутния вътрешен продукт на Германия (БВП) през второто тримесечие може да бъде по-нисък с около 0,1 процентни пункта от досега предвижданото, смята Кипар, цитиран от списание Spiegel.

Като цяло железопътната стачка няма да промени положителните икономическите очаквания в Германия. Но има висок риск за евентуално накърняване на имиджа на Германия като място за правене на бизнес сред чуждестранните инвеститори, пише Кипар в свое изследване. 

Президентът на асоциацията на работодателите Инго Крамер вече заяви, че германската икономика е заплашена от дневни щети в размер на 100 млн. евро заради стачката. Сега Кипар допълва, че тези щети ще се увеличат, ако стачката продължи по-дълго време. „Причината за това е, че с увеличаващата се продължителност все повече заводи ще трябва да намалят или да преустановят производството си“. 

По-рано пък федерацията на търговските камари (DIHK) изчисли загубите на 500 млн. евро. 

 

Около две трети от влаковете по основните железопътни линии в Германия и една трета от регионалните влакове не се движат днес заради поредна стачка на машинистите, която се очаква да продължи до неделя. Това е осмата стачка за десет месеца, организирана от синдиката на машинистите GDL. Протестът започна още в понеделник при товарните превози, при които около половината влакове са спрени. Днес в 00:00 часа по Гринуич (2 часа местно време)  започна стачката в пътническите влакове.

Очаква се протестът да приключи в неделя в 9 часа местно време (7 часа по Гринуич) в пътническите и в товарните превози.

Това ще бъде най-продължителната стачка в германските железници. Най-засегнат е трафикът на регионалните влакове около Лайпциг, Дрезден и Хале в източната част на страната, където се движат само 15% от композициите, уточни Deutsche Bahn.

Както и при предишни стачки, жп компанията предостави на пътниците нощни влакове, в които те да могат да спят на гарите в Мюнхен, Хамбург, Берлин и Франкфурт.

Снощи компанията отново оправи предложението си към  синдиката да се потърси съдействието на външен посредник, за да могат преговорите да излязат от застоя. Засега обаче GDL e категорично против.

Профсъюзът възнамерява да договори споразумения за заплатите и за  други категории персонал, освен за машинистите, на което DB се противопоставя. Докато този въпрос не бъде решен, синдикатът не иска да навлиза по същество в темата за заплатите  и работното време.

GDL и неговият председател Клаус Везелски бяха остро критикувани в Германия, като най-четеният вестник в страната Bild  излезе със заглавна страница за "гнева" на  потребителите.

DB превозва 5,5 милиона пътници и 607 000 тона товари дневно само в Германия и обслужва важни европейски пътни оси.

В GDL членуват 19 000 от 196 000-те служители на компанията в Германия. Организацията е все по-критикувана заради своята неотстъпчивост и стачките, организирани в контекста на отслабващата икономика.

През миналата година синдикатът вече организира четири стачки заради условията на труд, които парализираха жп транспорта в много райони на Германия. Последната, от ноември, бе най-дългата стачка в историята на компанията от основаването ѝ през 1994 г. досега. Тогава загубите за компанията бяха оценени на над 100 млн. евро. Предната стачка пък беше на 18 и 19 октомври.

И през февруари от GDL обявиха стачка, която трябваше да продължи до 180 часа. Тя обаче беше отменена след отстъпки от страна на жп компанията и преговорите бяха подновени.

Последната бе в средата на април и продължи няколко дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още