IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кралица Елизабет обяви официално британския референдум за ЕС

Ще бъдат предоставени повече пълномощия на правителството на Шотландия, обяви кралицата

17:51 | 27.05.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

„Речта на кралицата" е внимателно изготвяна, вековна традиция. Когато разпоредителят на Камарата прикани членовете на Камарата да влязат в залата за речта, му тряскат вратата пред лицето му. Три пъти той трябва да почука на нея, преди да бъде допуснат в залата. В края на осемдесетте години лейбъристът Денис Скинър разработи друга традиция, която представя почти всяка година. Когато разпоредителят идва, той изрича някой виц между думите му. През 2014 г. той гласеше: „Последната битка на коалицията!"

Така Скинър се оказа прав, макар и по различен начин, отколкото се очакваше. Речта на кралицата през миналата година беше последната на Консервативно-либералната коалиция. След изненадващата си изборна победа преди три седмици Камерън бе в състояние да напише речта си през тази година за първи път независимо от коалиционен партньор, защото, разбира се, традиционното слово пред членовете на парламента се произнася от монарха, но е написано от правителството и представя неговата програма. 

Още преди речта Камерън обяви, че ще представи „ясна визия“ за това „каква може да бъде нашата страна“. Във вътрешнополитически аспект той иска да покаже как консерваторите могат да разберат малките неволи на обикновения човек. Но централното послание е друго – заплахата с Brexit, излизане от ЕС.

Това са всъщност само две кратки изречения: "Правителството ще предоговори връзките на Великобритания с ЕС и ще продължи реформата на ЕС, което ще е от полза за всички страни членки. Освен това скоро ще бъде представен закон за организирането на референдум по въпроса дали Обединеното кралство да остане или не в Европейския съюз, като този референдум ще бъде организиран преди края на 2017 г.“.

„Скоро“ означава този четвъртък. Референдумът, за който Камерън говори от 2013 г. насам, може да се състои дори през идната година. Смята се, че и самият премиер не желае страната му да напуска ЕС. Но свикването на референдум е ход, с който искаше да успокои избирателите.

Камерън е в капан, който сам си заложи, пише DPA. И сега ще се опита да спечели от това затруднение. На ЕС той сигнализира, че ако „не изпълните условията ни, може да дойде Brexit“.

Премиерът, който подкрепя идеята за оставане на страната му в един реформиран съюз, прие в понеделник председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, за да му представи исканията си за реформите на блока. По-късно тази седмица той ще продължи дипломатическата офанзива и ще има среща с френския президент Франсоа Оланд и германския канцлер Ангела Меркел. Утре Камерън ще има обяд с Оланд в Елисейския дворец, а в петък ще разговаря с Меркел в Берлин.

Представянето на програмата на британското правителство от Елизабет Втора бележи и началото на сесията на новоизбрания парламент след вота на 7 май, който даде възможност на Камерън да управлява отново страната.

В речта си кралицата представи списък от закони, които правителството ще внесе за обсъждане и приемане в парламента, като например за замразяване на някои данъци за пет години и за въвеждане на таван върху социалните осигуровки.

Пораждащият полемика във Великобритания план за замяна на закона за правата на човека с британски закон за правата в речта на кралицата беше сведен само до обещание за предложения, но не и за приемане на конкретен закон, съобщи Ройтерс.

В речта си кралицата обеща, че ще бъдат предоставени повече пълномощия на правителството на Шотландия. "Правителството на Шотландия ще получи нови широки пълномощия в рамките на извършваните във Великобритания структурни промени след референдума за независимост, състоял се в Шотландия миналата година", каза Елизабет Втора.

"Новият парламент ще работи за пространна конституционна реформа, която да предостави на Шотландия тези широки пълномощия", допълни тя. Очаква се, че местните власти ще получат пълен контрол върху събираните в региона данъци, а също и че ще могат да се разпореждат със средствата за социални осигуровки в размер на 2,5 милиарда британски лири, посочва Ройтерс.  

Още видеа гледайте на сайта на ТВ Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:56 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
nocalled
преди 8 години
питали ли са черното момче, дали може?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
prectical
преди 8 години
И тия ни учат на демокрация. Нещастници
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
Поредния шантаж ! *** и мумиите , тия явно си мислят че ЕС е част от "империята "им...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още