IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марош Шефчович не подкрепя „Южен поток“

Номинираният за зам.-председател на ЕК с ресор „Енергиен съюз“ разкритикува пред евродепутатите реализацията на проекта

09:33 | 21.10.14 г.
<p>
	Изслушването на Марош Шефчович в Европарламента. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Изслушването на Марош Шефчович в Европарламента. Снимка: Ройтерс

Следващата Европейска комисия най-вероятно ще има заместник-председател с ресор "Енергиен съюз", който смята, че "Южен поток" е спрян основателно и че Евросъюзът трябва да подкрепи конкурентния проект – за Южен газов коридор.

Тази позиция заяви снощи пред Европарламента номинираният за поста Марош Шефчович от Словакия, съобщи БНР.

Изслушването му, както и това на Виолета Булц от Словения, премина гладко и беше последвано от положителни коментари. Официалните оценки за двамата се очакват по-късно днес. Прогнозите са, че те ще позволят утре да бъде одобрен и пълният състав на новата Европейска комисия.

„Не можем да приемем такъв мащабен проект да се реализира на територията на Европейския съюз от компания, която не желае да спазва правилата“, заяви Марош Шефчович. Той обясни пред евродепутатите и че не вижда как "Южен поток" ще подобри енергийната ситуация или ще разнообрази газовите доставки.

За да разсее изцяло появилите се в последните дни съмнения, че е донякъде проруски настроен, Шефчович добави критики към Русия, че използва газовите доставки като оръжие и определи това като неприемливо.

По същото време пред друга парламентарна комисия – по транспорт, вторият словенски кандидат Виолета Булц се опита и според повечето неофициални оценки – успя да убеди евродепутатите, че има необходимите качества да бъде комисар и да поеме този ресор.

След края на двете изслушвания от групите на Европейската народна партия и на социалистите направиха положителни коментари и за Марош Шефчович, и за Виолета Булц. Очаква се и двамата да получат одобрението на ресорните комисии и по-късно днес процедурата по изслушванията да бъде обявена за успешно приключена. Така утре Европейският парламент ще може да гласува и цялата нова комисия и мандатът й ще започне по график – от 1 ноември.

Междувременно днес следобед равносметка за работата на отиващата си Европейска комисия ще направи нейният председател Жозе Барозу, чийто втори мандат на поста премина под знака на най-тежката финансова и икономическа криза в новата история на Европа.

Припомняме, че ЕС и Русия водят спор относно законосъобразността на „Южен поток“, като Брюксел изтъква, че газопроводът не отговаря на европейското законодателство и директивите за либерализацията на енергийния пазар.

Междувременно строителството на съоръжението в България беше замразено след наказателна процедура от страна на ЕК. Съмненията на Комисията са, че процедурата за избор на строител у нас е била непрозрачна.

Темата за проекта "Южен поток" можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още