IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мартин Шулц оглави Германската социалдемократическа партия

След обявяването на бившия председател на Европейския парламент за основен опонент на Ангела Меркел, социалдемократите бележат внушителен ръст на доверието

17:27 | 19.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Мартин Шулц е новият председател на Германската социалдемократическа партия (ГСДП). На извънреден конгрес в Берлин най-старата партия в Германия избра обявения за кандидат за канцлер Шулц за наследник на Зигмар Габриел.

"Справедливостта, уважението и достойнството" ще бъдат крайъгълните камъни в предизборната програма на Германската социалдемократическа партия, заяви днес Шулц, цитиран от ДПА и БТА.

Пред делегатите на днешния конгрес той заяви, че предизборната програма на партията ще бъде представена на нов конгрес, който ще се състои в края на юни в Дортмунд.

По думите на Шулц от края на януари той е обиколил цяла Германия и се е срещал с хората, за да разбере какви трябва да са приоритетите на социалдемократите през следващите години.

"Заклеймяването на цели групи от хора не трябва да има място в Германия", заяви Шулц във връзка с извлечени от него поуки от миналогодишната предизборна кампания на президента на САЩ Доналд Тръмп.

В изказването си пред конгреса досегашният лидер на ГСДП Зигмар Габриел се обяви срещу съставяне на нова "голяма коалиция" след парламентарните избори през септември.

В момента Германия е управлявана от коалиция между най-големите политически сили - блока на Християндемократическия и Християнсоциалния съюз, от една страна, и ГСДП като по-малък партньор, от друга.

В прощалната си реч пред присъстващите над 600 делегати на конгреса Габриел каза, че е вкарал ГСДП в тази управляваща конфигурация през 2013 г., защото партията не била в политиката "самоцелно, нито за собствено удобство".

"Сега хората искат нов бунт и това, което не искат, е продължаване на голямата коалиция", заяви той.

След обявяването на бившия председател на Европейския парламент за основен опонент на канцлера Ангела Меркел, социалдемократическата партия бележи внушителен ръст на доверие сред избирателите. Социологическите допитвания сочат изравнени шансове на двамата основни кандидати за поста канцлер Меркел и Шулц. В края на септември Германия избира нов парламент.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още