IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Германия няма да измени на ценностите си заради мигрантите

Канцлерът признава, че Германия е подценявала прекалено дълго проблема с миграцията и е блокирала необходимостта от намиране на общоевропейско решение

08:35 | 31.08.16 г. 29
<p>
	Ангела Меркел. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ангела Меркел. Снимка: Ройтерс

Германия няма да измени на ценностите си заради миграционната криза и проблемите с интеграцията на бежанците. Това заявява канцлерът Ангела Меркел в интервю за в. Süddeutsche Zeitung

"Германия ще си остане Германия във всичко, което е близко и скъпо за нас", казва тя. По думите й ценностите и принципите, според които живее страната, няма да се променят.

"Те намират отражение в нашата либералност, нашата демокрация, нашата правова държава и нашата всеобхватна привързаност към социалната пазарна икономика, която благодарение на своята икономическа сила подкрепя най-слабите", отбеляза Меркел, цитирана от ТАСС и БТА.

В края на юли в Германия имаше два терористични акта, извършени от чужденци, за които отговорност пое "Ислямска държава". Меркел признава пред мюнхенския вестник, че опасенията на германците по този повод са "напълно разбираеми", но изразява несъгласие с твърдението, че мигрантите са внесли терора във Федералната република.

Интервюто е дадено в период на спад в рейтинга на Ангела Меркел и на неизвестността дали тя ще се кандидатира за нов мандат. Засега тя отказва да обяви дали ще се кандидатира на изборите през 2017 г.

Пред Süddeutsche Zeitung Ангела Меркел признава, че Германия е подценявала прекалено дълго проблема с миграцията и е блокирала необходимостта от намиране на общоевропейско решение, съобщи Ройтерс.

Според агенцията този необичаен самокритичен коментар сякаш е обвързан с първата годишнина от нейната станала прочута впоследствие фраза "Wir schaffen das" (Ще се справим), когато бе запитана за вълната от бежанци.

Пред вестника Меркел казва, че Германия, която миналата година прие над един милион мигранти, е оставила Испания и другите гранични държави в ЕС да се оправят сами с бежанците. "Тогава ние отхвърлихме пропорционалното разпределение на бежанците", отбелязва тя и добавя: "Ние не обхванахме проблема по правилен начин".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

25
rate up comment 1 rate down comment 1
fri
преди 7 години
Германия настоява Гърция да си вземе обратно мигрантите"Германия оказва дипломатически натиск на Брюксел да разреши връщането на незаконни имигранти в Гърция от другите държави на ЕС"Това ще стане и за Б-ия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 0
serafima
преди 7 години
Тази зависима отвън ЕС геносен Меркел ханъм няма ли да се освести, или някои около нея да я поставят на място? Затрива ЕС, затрива Европа като култура, икономика и цивилизация и НАЛАГА при това на другите да я слушат. В качеството й на каква? Ако не ме слушате и не се натъпкате с *** навлеци и терористи, не сте ДЕМОКРАТИЧНИ????!!!Кой го казва? Какво още трябва да се случва в Германия? Нея да я насилят, защото не им е дала скъпи коли, както се оплакват някои от "бежанците"? Здравият разум не може да проумее нашата търпимост към нея."Германският канцлер Ангела Меркел покани бежанците у дома си, след което иска да ги изпрати да обядват при съседите". Това заяви чешкият президент Милош Земан в редовното си седмично интервю за радио Frekvence 1, цитиран от "Фокус".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
Откачалка , ти май си влюбен в Роската , а ? Президента Ти ...на мен не ми е президент тоя сбърканяк , дето изпращялки като тебе и корумпирани тикви го "избрахте"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 0 rate down comment 1
DutyFree
преди 7 години
http://***.dnesplus.bg/News.aspx?n=773468"Според държавния глава, днес в Европа се сблъскват два противоположни свята Европа от 19 век на велики сили, които си играят на сфери на влияние, и Европа от 21 век на мира и интеграцията, на човешките права и върховенството на закона. За съжаление, днес някои световни и европейски лидери разсъждават в категориите на реалполитиката от 19 век геополитически сфери на влияние, баланс на силите, агресивен национализъм, преначертаване на граници със сила, върховенство на интересите, а не на правото. За тези лидери е важно да спечелят геополитическата игра, а не човешките права и върховенството на закона. Ние обаче вярваме в съвсем друга Европа Европа на достойнството и равноправието между всички държави, Европа на върховенството на закона, а не на силата и интересите, каза Росен Плевнелиев и призова за решително противопоставяне на реалната политика." Някои от ВАС да се разпознават в речите на ПРЕЗИДЕНТА НИ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 11 rate down comment 3
Hahoto
преди 7 години
Германия няма да измени на ценностите си заради миграционната криза и проблемите с интеграцията на бежанците.-----------------Евакуират 7000 пътниците от летището във Франкфурт, Германия...-----------------Бабо, бабо, Германия вече не е същата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 14 rate down comment 1
panther
преди 7 години
Хубаво е човек да осттоява принципите си, но все пак е добре да погледне широката картина. Принципите на хуманизма не са универсални, дори и така наречените "ценности на Германия" само преди 70 години са били коренно различни. И сегашните "уж ценности" са били наложени отвън.Какво би станало ако изведнъж отнякъде дойдат 1 милион човекоядци? Тяхната религия не им позволява да ядат друго месо освен човешко, ка точно ще ги интегрират тея хора?Е сегашните не са човекоядци, религията само им позволява да режат главите на неверниците и да изнaсилят всяка жена с открито лице и глезени...Чудни хора за интеграция и за видене на дискусии на тема хуманизъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 5
khao
преди 7 години
щом Ставката казва така, така е !!! :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 5
ing5rov
преди 7 години
Меркел се изживява като Германия...l'etat c'est moi e кофти синдром , дето е завършил с обезглавяване на някои от екземплярите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 2
watergateory
преди 7 години
:) май ще се отнася само за англичани значи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 3
Hahoto
преди 7 години
Английска поговорка гласи "Лицемерието е признак на цивилизованост" :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още