IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Политиката на ЕЦБ не е заместител на икономическите реформи

Действията на банката не трябва да изтикват на заден план усилията във фискалната сфера и в областта на конкуренцията, посочи германският канцлер

11:43 | 20.01.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Меркел:&nbsp;<span style="font-size: 11.8181819915771px;">Натискът за подобряване на конкурентоспособността на Европа следва да се запази. <em>Снимка: Ройтерс</em></span></p>

Меркел: Натискът за подобряване на конкурентоспособността на Европа следва да се запази. Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел си позволи рядка намеса в дебата за монетарната политика от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ), след като късно в понеделник предупреди, че тя не е заместител на икономическите реформи в еврозоната.

Говорейки пред аудитория на събитие на Deutsche Börse AG в Ешборн, която е включвала и президента на ЕЦБ Марио Драги, Меркел заяви, че всяко решение на ЕЦБ да купува държавни облигации не трябва да се използва като извинение за изместването на реформите на заден план, предава Ройтерс.

"Ние трябва да гарантираме, че действията на ЕЦБ няма да се възприемат по някакъв начин така, че онова, което се прави във фискалната сфера и в областта на конкуренцията, да мине на заден план", заяви Меркел.

„Често се случва хората да мислят, че едното изключва другото. Това със сигурност няма да стане. Натискът за подобряване на конкурентоспособността на Европа следва да се запази“, заяви Меркел.

Дамоклевият меч над пазарите под формата на високорискови държавни облигации на някои периферни страни вече не съществувал, казва Меркел. Но според канцлера конкурентоспособността в Европа трябва да бъде подобрена. „90 на сто от ръста на световната икономика идва извън Европа", заяви Меркел. „Бенчмаркът е глобален, но в крайна сметка растежът се постига само чрез подобряване на конкурентоспособността", казва тя.

Пазарите продължат да спекулират за нова финансова инжекция чрез паричната политика на ЕЦБ. В понеделник германският индекс Dax се извиси до нов рекорд. След като достигна малко над 10 200 пункта в петък, в понеделник той се изкачи до 10 293 пункта. В края на работния ден бе отчетено повишение от 0,7% до 10 242 пункта. Така за последните две седмици борсовият индекс отчита нарастване от около 10 на сто.

Най-важната причина за това се считат очакванията, че ЕЦБ ще обяви в четвъртък мащабна програма за изкупуване на държавни облигации. В момента на пазара се споменават обеми в порядъка на 500 до 600 млрд. евро. Според различни материали президентът на ЕЦБ Марио Драги е представил плановете си пред канцлера през изминалата седмица. Сегашните изказвания на Меркел обаче показват, че тя е критично настроена спрямо програмата.

Меркел назова принципа на отговорност „съществен елемент на пазарната икономика“. Затова според нея спешно необходимо е регулиране на пазарите. „Като политик аз трябва да мога убедително да кажа на хората, че това, което се случва на пазарите, се случва според закона. Никога повече парите на данъкоплатците не бива да се използват за спасяване на банки, това не е особено желано от политиката“.

Както друга област, която спешно се нуждае от регламенти, канцлерът назова банките в сянка. „Трудно е, защото дори определението за този термин занимава стотици специалисти, но е спешно необходимо".

Междувременно в навечерието на решението на ЕЦБ представители на германската икономика предупредиха за опасностите, които крие паричната инжекция.

„Става дума за високорискова операция с несигурен ефект върху движението на цените в еврозоната", заяви главният изпълнителен директор на Германската търговско-промишлена палата (DIHK) Мартин Ванслебен пред Passauer Neue Presse. „Има голяма опасност евтините пари да парализират желанието за реформи за повишаване на конкурентоспособността".

Всичко по темата четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
крас
преди 9 години
МЕРКЕЛ: "Никога повече парите на данъкоплатците не бива да се използват за спасяване на банки" !!!!НЕЩО ТВЪРДЕ ПОЗНАТО У НАС СЪС СЛУЧАЯТ КТБ!И само КТБ ли? Веднага след актуализацията на Бюджет 2014 предвиждащ тегленето на държавно гарантиран заем от 4,5 млрд. лв. правителството Брисов - 2 предостави депозит от 800 мил.лв. на ***!По смисъла на предложението на ЕЦБ сега БНБ трябва да изкупи държавните облигации и освободи бюджета от това натоварване!ПРЕДЛОЖЕНИЕТО НА ДРАГИ ПРЕДВИЖДА ТОЧНО ТОВА - централните банки да изкупят издадените от местните правителства облигации!Това може да стане в ЕВРОПА , но не и в БЪЛГАРИЯ!Според ЗБНБ на централната ни банка е забранено да отпуска кредити на правителствотоПАРАДОКСАЛНОТО Е , ЧЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО ВЛИЗА В ЗАДЪЛЖЕНИЯТА НА ЦЕНТРАЛНАТА НИ БАНКА, КОЯТО ОТ СВОЯ СТРАНА ПОДОБНО НА БРОКЕР ИНВЕСТИРА АКТИВИТЕ СИ В ЧУЖДИ КРЕДИТНИ ИНСТИТУЦИИДоходността на тези активи на БНБ е по ниска от заемите които тегли от чуждите кредитни институции
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още