IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напрежението на унгарско-сръбската граница ескалира*

Унгарската полиция използва сълзотворен газ и водни оръдия срещу стотици бежанци

18:03 | 16.09.15 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Унгарската полиция използва сълзотворен газ срещу стотици мигранти, които проникнаха през оградата от бодлива тел по границата със Сърбия, предаде Ройтерс. Полицията спря тълпата, която я замеряше с пластмасови бутилки вода.

Засега няма данни за пострадали. Няколко души са с възпалени очи заради сълзотворния газ.
Идващите от сръбския граничен град Хоргош мигранти останаха пред граничния пункт срещу полицейския кордон. Унгарската полиция е разположила там и водно оръдие.

Цитиран от Ройтерс унгарски официален представител съобщи, че при този граничен пункт са разположени над 100 полицаи от силите за борба с безредици с шлемове и щитове.

"Има хора от сръбската страна на границата, които са въоръжени с метални тръби и тояги и замерят полицаите. Агресивна група неидентифицирани незаконни мигранти се опитва да проникне в Унгария", каза малко по-рано говорител на унгарското правителство.

По принцип желязна ограда спира имигрантите да влязат в Унгария, а от вторник в страната действат извънредни мерки заради бежанската криза, които позволяват чужденците да бъдат съдени, ако пресекат нелегално границата.  Според служител на ООН в момента в невралгичната точка има над 100 полицейски служители с щитове, както и представители на силите за сигурност.

Говорител на унгарското правителство съобщава, че хора, въоръжени с тояги и тръби, атакуват служителите на реда по сръбската граница и се опитват да нахлуят на унгарска територия. Предприети са "адекватни и законни мерки за опазването на държавните граници на Унгария и на външните граници на Европейския съюз", поясняват унгарските власти.

Междувременно стана ясно, че в  близките часове Австрия ще въведе по-строги проверки по границата със Словения, след като направи това по границата с Унгария. Съобщението е на Министерството на вътрешните работи.

Граничните проверки ще бъдат въведени до часове, каза говорител на министерството, уточнявайки, че след въвежданото на мярката по австрийско-унгарската граница от Унгария са влезли по-малко мигранти и се очаква трасето им да се премести на юг, предава БТА.

Около 1000 кандидати за убежище, лагеруващи край австрийския град Залцбург, се отправиха към границата с Германия пеша, след като напразно чакаха да се качат на влак, съобщи говорител на градските власти, цитиран от Ройтерс.

За бежанците Залцбург е отправна точка до Германия, но тази сутрин бяха спрени влаковете през границата и те решиха да вземат нещата в свои ръце, каза говорителят.  По-рано днес на жп гарата в Залцбург се събраха около 2000 мигранти. Много от тях прекараха нощта в подземен паркинг, очаквайки да бъдат превозени до Германия.  

Междувременно Унгария е информирала Сърбия, че затваря граничния пункт Рьоске-Хоргош за 30 дни, предаде още Ройтерс.

*Актуализирано в 18,50 часа!

Всичко за бежанската вълна четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

21
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 8 години
Само не разбрах, какво означава заден двор в случая!Това са малко стари понятия, май даскалчето ви е някое старо неосъществило се шпионче!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 15 rate down comment 0
mitkopom
преди 8 години
нашите да се поучат от Орбан и незабавно да затварят границата. Значи трябва да се поучим от Австралия която провежда самостоятелна емиграциоона политика - допускат се само висококвалифицирани емигранти които да се интегрират успешно. Останалите се депортират!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 14 rate down comment 5
The Big One
преди 8 години
Унгария винаги е била /и ще бъде/ задния двор на Европа.Особено на Австрия и Германия.Същото и със Словакия.Същото и със Чешко в по-голяма степен към Дойтчланд.Който е живял по-дълго време по тези места го знае това.Не Орбан, не Борбан и Петр да дойде - все ще си е същото.Сега помислете - защо "бежанците" биват желани в Европско 1-во.После помислете защо "бежанците" биват "превъртани" през Унгарско.3-то - тия "бежанци" идват от Гръчко.4-то - значи има внос.5-то - защо има внос.Защото на Някой му трябват.И спрете да го мислите този Някой, защо и как му трябват.Мислете за Мадерланд повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 14 rate down comment 0
comet
преди 8 години
Спомням си английско радиопредаване отпреди 15тина години. Водяща наперена англичанка интервюираше емигрант от Либия защо е избягал и потърсил убежище във Велика Британия. Арабина се оплакваше от Кадафи и хвалеше демокрацията на Острова. По едно време в разговора се изтърва да спомене че той е от семейство с 20 деца, при което англичанката направо хълцукна и последва неловка пауза! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 10 rate down comment 4
ing5rov
преди 8 години
Там му е мястото ...мазохистче си пада , или платен *** ...абе се *** !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 22 rate down comment 4
delcoSmoka
преди 8 години
Защо в Германия или Австрия не може да видиш подобни сцени?Ами защото ЗАТЪПЕЛИ в благоденствие НЕЗНАЯТ какво ги очаква !!!Огромна част се бонтуват но ПУБЛИЧНО не смеят защото ако не са "ПОЗИТИВНИ"-политически коректни ще си загубат работата, а ЗАПАДНОТО ДОБИЧЕ колкото и да ти се струва БОГАТО без кредити -респективно работа да ги плаща е по-беден и от *** от Видинско !Мили ОЧЕВАДНО си фес или на хранилката на еврейско НПО. Спести си плача за БЕДНИТЕ емигранти. Бегай на ГЕЙ ПАРАДА там може да фанеш декиш !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 21 rate down comment 2
comet
преди 8 години
Как се прехвърля огън по бързата процедура: Палиш малък огън с хартия и малки съчки някъде на спокойно и тихо място (например Палестина). После като се разгори прибавяш по-дебели дървета и наблюдаваш да се превърнат в кървящо червени въглени (Ирак, Афганистан, Сирия). После взимаш малко от жарта и пренасяш на друго сухо място (Европа) или само насочваш вятъра та част от жарките въглени сами да се разхвърчат към където искаш да прехвърлиш огъня. И накрая не забравяш да обвиниш замесените страни че не са направили нужното да потушат пламъците. Е, разбира се продаваш и дърва, нацепени и сухи, желателно складирани предварително на разположение . Кво казваш?, Що?! Ми нищо лично, само бизнес!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 11
MZ/X
преди 8 години
Защо в Германия или Австрия не може да видиш подобни сцени? Там вече има стотици хиляди от абсолютно същите бежанци?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 13 rate down comment 4
delcoSmoka
преди 8 години
ХЕЙ *** !Христянска Европа има ЗАКОН И РЕД !!!Който не го спазва ще *** водичка !Аман от ЛЕВИ РЕЗБИ !А като си толкова милосърден бегай да помагаш, НПО-тата на Сорос търсат такива като тебе !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още