IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът на Италия прие Бюджет 2015

Финансовият план предвижда стимулиращ фискален пакет от 32,5 млрд. евро

15:27 | 23.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Парламентът на Италия прие Бюджет 2015

С 307 гласа „за“ и 116 „против“ Долната камара на италианския парламент прие Закона за бюджета за следващата година след гласуване в Сената, което потвърди доверието към администрацията на премиера Матео Ренци, пише WPOnline.

Финансовият план предвижда стимулиращ фискален пакет от 32,5 млрд. евро, който включва данъчни облекчения за 11,5 млрд. евро и допълнителни разходи за 21 млрд. евро. Те ще бъдат покрити чрез съкращаване на разходи за 16 млрд. евро, 10,5 млрд. евро от мерки против укриването на данъци и увеличения на данъците, и ръст на бюджетния дефицит с 6 млрд. евро.

Народните представители приеха някои облекчения за домакинствата с ниски доходи и понижиха разходите за труд за бизнеса, което би трябвало да стимулира хронично болната икономика на Италия.

Новият бюджет принуждава Италия да намали бюджетния дефицит с 0,3 процентни пункта от очакваните за 2014 г. 3 на сто. Дългът на страната възлиза на повече от 130% от БВП, което е далеч над европейския праг от 60 на сто. Брюксел притиска Рим да се справи с дълговия проблем.

Първоначалният проектозакон за Бюджет 2015 г. предвиждаше понижаване на дефицита с 0,1 процентни пункта, заради което някои страни членки на Европейския съюз възразиха, тъй като държавите трябва да поддържат дефицита в рамките на трите процента.

Италия е напът да приключи третата си година в рецесия. През ноември безработицата в третата по големина икономика бе 13,2%, а младежката – 43%.

В началото на декември рейтинговата агенция Standard & Poor's понижи рейтинга на Италия до най-ниския инвестиционен клас вследствие на загрижеността за слабия растеж и растящия дълг, запазвайки все пак стабилната перспектива пред страната.

Компанията коригира и прогнозите си за растежа на брутния вътрешен продукт на Италия. Очакваният среден ръст на италианската икономика за периода 2014-2017 г. вече е в диапазона от 0,5 на сто до 1,2% спрямо досегашните 1%-1,9 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още